Izvorni znanstveni članak
Utjecaj genetskih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na količinu i kvalitetu mlijeka holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj
Admir Dokso
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Institut za zootehniku, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ante Ivanković
orcid.org/0000-0002-2523-8694
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Muhamed Brka
Ervin Zečević
Zdenko Ivkić
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na ukupnu proizvodnju mlijeka te prosječni udio mliječne masti i bjelančevina u mlijeku holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj tijekom prve tri laktacije. Premda su uočeni određeni utjecaji polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na visinu proizvodnje mlijeka istraženih pasmina goveda, razlike nisu bile značajne. Istraživanjem su utvrđeni utjecaji polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na prosječni udio mliječne masti u mlijeku istraženih pasmina goveda, no uočene razlike također nisu bile značajne. Utvrđene razlike u udjelu bjelančevina u kravljem mlijeku s različitim polimorfnim varijantama β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina nisu bile značajne, osim u slučaju BC genotipa αs1-kazeina koji je pokazao pozitivan utjecaj (P<0,05) na udio bjelančevina u mlijeku krava holstein pasmine.
Ključne riječi
pasmine goveda; polimorfizam; proizvodnja mlijeka; bjelančevine; mliječna mast
Hrčak ID:
117089
URI
Datum izdavanja:
6.3.2014.
Posjeta: 2.155 *