Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Slavensko paljevinsko groblje na položaju Duga ulica 99 u Vinkovcima

Tajana Sekelj Ivančan
Tatjana Tkalčec


Puni tekst: hrvatski pdf 2.092 Kb

str. 141-212

preuzimanja: 1.753

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 2.092 Kb

str. 141-212

preuzimanja: 2.888

citiraj


Sažetak

U razdoblju od 1996. do 2003. godine, na položaju vrta i voćnjaka kuće br. 99 u Dugoj ulici u Vinkovcima, vlasnik zemljišta pronalazio je vrijedne ranosrednjovjekovne nalaze, rijetke i sporadične na čitavom prostoru Hrvatske. Nakon dojave o pronalascima, djelatnici Gradskog muzeja u Vinkovcima redovito su izlazili na teren, a objavu nalaza i nalazišta prepustili su autoricama rada. U radu se obrađuje deset ukupno otkrivenih grobova koji ukazuju na to da je na položaju Duge ulice u ranom srednjem vijeku bilo smješteno slavensko paljevinsko groblje. U devet su grobova ostaci spaljenih ljudskih kostiju položeni na dno rake u urni, a u jednome na dno grobne rake bez urne. Rake su plitko ukopane, kružnih i ovalnih tlocrta. Pojedine urne te kosti iz groba bez urne bile su poklopljene ulomkom rimske opeke. Antropološka analiza je pokazala da se radi o grobovima trojice muškaraca, četiriju žena i troje djece. Grobovi su uglavnom siromašni nalazima, a izdvaja se grob djeteta br. 4 u kojem su, osim urne, pronađeni željezni dijelovi ručke i obruča drvene vedrice, vršak željezne strelice te tri ulomka željeznih noževa.
U tekstu se donosi i pregled svih poznatih lokaliteta na području Hrvatske i šire, na kojima postoje podaci o ranosrednjovjekovnom paljevinskom grobnom nalazu ili paljevinskome groblju. Razmatra se paljevinski grobni ritus u širem geografskom i kronološkom kontekstu, s posebnim obzirom na promjene u pogrebnim običajima, odnosno na pojave biritualnih i kosturnih groblja. Tipološko-kronološkom analizom grobnih nalaza, sagledavanjem paljevinskog pogrebnog ritusa u širem geografskom kontekstu te pomoću alternativne metode radiokarbonskom analizom uzoraka ugljena iz grobova, vinkovačko je paljevinsko groblje datirano u razdoblje od kraja 7. do polovice 8. stoljeća. Na položaju Duge ulice 99 svoje su pokojnike ukopavali Slaveni koji su u tome razdoblju, na jugozapadnom pograničnom području avarske državne tvorevine, njegovali svoj tradicionalan i izvoran način života, što se manifestiralo i u njihovu incineracijskom pogrebnom običaju, neovisno od obližnjeg stanovništva koje je prakticiralo inhumacijski način pokopavanja.

Ključne riječi

paljevinsko groblje; Slaveni; urne; paljevinski pogrebni običaj; rani srednji vijek; kraj 7. i prva polovica 8. stoljeća; Vinkovci

Hrčak ID:

12009

URI

https://hrcak.srce.hr/12009

Datum izdavanja:

5.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 6.733 *