Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uloga termofilnih bakterija u ementalskom sirarstvu

Dimitrije Sabadoš ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, 10000 Zagreb


Puni tekst: srpski pdf 294 Kb

str. 126-128

preuzimanja: 351

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 746 Kb

str. 126-128

preuzimanja: 771

citiraj


Sažetak

Sir je u biti konzerva, koja se dobije iz mlijeka njegovom koagulacijom, odvajanjem sirutke i acidifikacijom sirne mase. To konzerviranje se postizava ograničenjem života mikroba s jedne strane putem desikacije, jer mikrobi ne mogu djelovati u suhoj organskoj supstanci, a s druge strane aktivnošću mikroorganizama, koji acidifikacijom sira sprečavaju razvoj bakterija putrefakcije.

Ključne riječi

sirarstvo; ementalac; termofilne bakterije

Hrčak ID:

126576

URI

https://hrcak.srce.hr/126576

Datum izdavanja:

1.6.1956.

Podaci na drugim jezicima: srpski

Posjeta: 1.816 *