Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI - SLIČNOSTI I RAZLIKE SA SVEČANOSTIMA BAROKNE GLAZBE U NJEMAČKOJ (KORESPONDENCIJA S EUROPOM)

Zdenka Weber


Puni tekst: hrvatski pdf 2.945 Kb

str. 263-269

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

Sličnosti i razlike s Varaždinskim baroknim večerima? Na prvom mjestu nameće se činjenica da njemački festivali izvode "domaće majstore", što nemi­novno znači da se radi o izvornijoj tradiciji njegovanja glazbe baroka. Već sam fundus glazbenih rukopisa, stalno otkrivanje manjih majstora, očuvanost i postojanje starih instrumenata, tradicija rekonstrukcije glazbala epohe, pos­tojanje studija za Staru glazbu na njemačkim Visokim školama i konzervatori­jima, sve to, a i još mnogo drugoga, čini prednosti velike zemlje i utjecajne glazbene kulture u usporedbi s kojom smo mi mali narod pa je neminovno sve manje i skromnije. Da i ne govorimo o financijskim mogućnostima, spremnosti ulaganja u kulturu, kulturnim navikama stanovništva i svemu što čini kontekst u kojem se ti festivali u Njemačkoj odvijaju. Sto se tiče programa, nedvojbeno možemo biti zadovoljni jer su tijekom proteklih 25 sezona u
Varaždinu predstavljeni doista monumentalni koncerti i izveden je opsežan repertoar baroknih skladbi. Dakako da je neprocjenjiv doprinos VBV i u odnosu na otkrivanje i prezentaciju djela hrvatskih autora. (Kada će ona i internacionalno zazvučati, daljnja je zadaća kojoj valja posvetiti pozornost.)
Varaždinci u svakom slučaju mogu biti ponosni na ambijente u kojima se njihov festival održava, a obnova Isusovačke crkve. Staroga grada, te druge obavljene restauracije u gradu trajno pružaju sve ljepši okvir glazbi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

134522

URI

https://hrcak.srce.hr/134522

Datum izdavanja:

5.12.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 751 *