Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VIĐENJE NEKIH ELEMANATA ENERGETSKE STRATEGIJE REPUBLIKE HRVATSKE

Krešimir Kufrin ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 12.517 Kb

str. 459-470

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

U radu se iznosi dio rezultata sociologijskog istraživanja koje je u sklopu projekta »Socijalnoekološki aspekti razvoja« provedeno u Zavodu za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Rezultati istraživanja, provedenog u lipnju 1992. godine na uzorku od 547 studenata Zagrebačkog i Riječkog sveučilišta, pokazuju precjenjivanje energetskog potencijala Republike Hrvatske i nedovoljnu obaviještenost o njezinim - prirodnim i tehnološkim - energetskim resursima.
Prema mišljenjima ispitanika, Hrvatska bi se ubuduće trebala oslanjati prije svega na izgradnju alternativnih elektrana, štednju energije, bolje iskorištavanje postojećih kapaciteta te na izgradnju hidroelektrana, tek potom na uvoz energije i na izgradnju elektrana na fosilna goriva, dok je izgradnja nuklearnih elektrana nepoželjna.
Među različitim mjerama štednje energije najprihvaćenije su one koje traže malen ili nikakav osobni angažman. Ne prihvaća se štednja postignuta restrikcijama i prisilom.
Usporedba rezultata ovoga istraživanja s nalazima prijašnjih sličnih istraživanja provedenih u Hrvatskoj pokazuje da su mišljenja o nekim pitanjima energetske strategije (npr. o poželjnosti pojedinih elektroenergetskih objekata) čvrsto strukturirana i da su se posljednjih godina malo promijenila, što je činjenica koju bi u raspravi različitih opcija buduće energetske strategije Republike Hrvatske valjalo respektirati.

Ključne riječi

energetska strategija Republike Hrvatske; mjere štednje energije; prihvatljivost elektroenergetskih postrojenja

Hrčak ID:

138884

URI

https://hrcak.srce.hr/138884

Datum izdavanja:

15.10.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.065 *