Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KORISTI I RIZICI GENSKOG INŽENJERSTVA.Percepcija primjene genskog inženjerstva u medicini, agronomiji i zaštiti okoliša

Hrvoje Čorak


Puni tekst: hrvatski pdf 20.450 Kb

str. 335-352

preuzimanja: 448

citiraj


Sažetak

U radu se iznose rezultati empirijskog istraživanja percepcije koristi i rizika primjene genskog inženjerstva u medicini, agronomiji i zaštiti okoliša provedenog 1999. godine na uzorku studenata (N = 295) Sveučilišta u Zagrebu kao dio autorovog diplomskog rada pod naslovom »Percepcija koristi i rizika genskog inženjerstva« u sklopu kolegija Sociologija rizika na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
U prvom, teorijskom dijelu rada, diskutiraju se neke dileme oko upotrebe genskog inženjerstva te socijalne cijene njegove primjene. Gensko inženjerstvo se također analizira sa stajališta društva rizika, tj. teze da je današnje društvo, društvo u kojem je rizik postao njegov sastavni dio te posve normalna stvar. Navode se također koristi i rizici koje danas sa sobom nosi gensko inženjerstvo svojom primjenom u medicini, agronomiji i zaštiti okoliša.
Drugi, empirijski dio, pokazuje kako se grupiraju stavovi ispitanika glede njihove percepcije primjene genskog inženjerstva u navedenim područjima te njihovo povjerenje koje pridaju razli¬čitim akterima kao izvorima informacija o genskom inženjerstvu gdje rezultati, slično kao i u prijašnjim istraživanjima, pokazuju srodnost četiri skupine izvora (vladin sektor, neovisni struč¬njaci, nevladine organizacije i biotehnološka industrija). Također se testiraju i razlike između fakulteta (Medicina, Agronomija, Građevina, Filozofski fakultet i Hrvatski studiji) u percepciji genskog inženjerstva.
Na kraju se, regresijskom analizom, analizira utjecaj različitih činitelja (sociodemografska obilježja, znanstveni svjetonazor, anksioznost, orijentiranost u političkom prostoru, kredibilitet aktera, upoznatost s osnovnim pojmovima genetike i biotehnologije, praćenje genskog inženjerstva u medijima te interes za njega) na sedam dobivenih faktora percepcije koristi i rizika genskog inženjerstva te na generalni stav prema toj tehnologiji.
Zaključni dio rada osvrće se na potencijalne koristi i rizike koje sa sobom nosi gensko inženjerstvo te na neke dileme (ekološke, društvene, etičke) koje njegova primjena u različitim sferama života postavlja.

Ključne riječi

gensko inženjerstvo, koristi i rizici genskog inženjerstva, društvo rizika, biotehnologija, percepcija genskog inženjerstva

Hrčak ID:

141699

URI

https://hrcak.srce.hr/141699

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 991 *