Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HPLC ODREĐIVANJE KATEHINA U SJEMENKAMA GROŽĐA SORTE PLAVAC MALI

Višnja Katalinić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Petar Maleš ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Ljubica Šimac ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.027 Kb

str. 27-32

preuzimanja: 427

citiraj


Sažetak

Sa saznanjem važnosti katehina i mogućnosti njihove primjene u
farmakologiji, te važnosti polifenola u kemotaksonomiji biljaka istraživali smo sadržaj katehina (flavan 3-ol monomera) u sjemenkama grožđa autohtone sorte plavac mali. Metodom rada obavljena je uspješna separacija katehina ekstrahiranih iz sjemenki grožđa. Sorta plavac mali sadrži visoke koncentracije flavan 3-ol monomera. Tijekom dozrijevanja grožđa sadržaj (+) katehina i (-) epikatehina se mijenja. Najveće se promjene zbivaju u vremenu šarka.

Ključne riječi

šarak-fenofaza dozrijevanja grožđa; sjemenka grožđa; tehnološka zrelost

Hrčak ID:

142605

URI

https://hrcak.srce.hr/142605

Datum izdavanja:

21.3.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.176 *