Izvorni znanstveni članak
HPLC ODREĐIVANJE KATEHINA U SJEMENKAMA GROŽĐA SORTE PLAVAC MALI
Višnja Katalinić
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Petar Maleš
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Ljubica Šimac
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Sažetak
Sa saznanjem važnosti katehina i mogućnosti njihove primjene u
farmakologiji, te važnosti polifenola u kemotaksonomiji biljaka istraživali smo sadržaj katehina (flavan 3-ol monomera) u sjemenkama grožđa autohtone sorte plavac mali. Metodom rada obavljena je uspješna separacija katehina ekstrahiranih iz sjemenki grožđa. Sorta plavac mali sadrži visoke koncentracije flavan 3-ol monomera. Tijekom dozrijevanja grožđa sadržaj (+) katehina i (-) epikatehina se mijenja. Najveće se promjene zbivaju u vremenu šarka.
Ključne riječi
šarak-fenofaza dozrijevanja grožđa; sjemenka grožđa; tehnološka zrelost
Hrčak ID:
142605
URI
Datum izdavanja:
21.3.1998.
Posjeta: 1.176 *