Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Sadržaj PAH spojeva kod izmijenjenog načina dimljenja pilećih prsa

Sebila Rekanović orcid id orcid.org/0000-0001-6202-3556 ; Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, Luke Marjanovića bb 77000 Bihać
Ifet Šišić ; Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, Luke Marjanovića bb 77000 Bihać
Elvisa Hodžić orcid id orcid.org/0000-0002-9880-6242 ; Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, Luke Marjanovića bb 77000 Bihać


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

preuzimanja: 776

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 114 Kb

str. 572-577

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

Cilj je rada bio odrediti sadržaj policikličnih aromatskih ugljikovodika (Polycyclic aromatic hydrocarbon; PAH) s naglaskom na benzo(a)
piren kod dimljene piletine u kontroliranim uvjetima uz promjenu temperature i vremena dimljenja pri konstantnom pritisku. Tehnološki
se postupak toplinske obrade, sušenja i dimljenja polutrajnih suhomesnatih proizvoda pilećeg mesa odvija u automatskim termodimnim komorama. Postupak dimljenja se obavlja toplinskom obradom do postizanja temperature od 72°C u centru proizvoda u trajanju 40 minuta, nakon čega se na temperaturi od 65°C postižu određene karakteristike (aroma, boja). Za ispitivanje je korišteno iskošteno pileće meso I. kategorije, pripremljeno postupkom pripreme sirovine za tehnološki proces dimljenja. Postojeći je postupak dimljenja usklađen sa principima dobre proizvodne prakse s posebnim osvrtom na vrijeme i temperaturu dimljenja, što je uvjetovalo određene promjene u pogledu senzornih svojstava dimljenog proizvoda kao i prisutnost i sadržaj policikličnih aromatskih spojeva. Proizvodi su dimljeni na različitim temperaturama koje su se kretale u rasponu od 52,5°C do 62°C, u vremenskom rasponu od 10 do 30 minuta. Kod određivanja PAH spojeva izdvojen je sadržaj benzo(a)pirena koji je indikator prisustva štetnih tvari kod proizvoda. Meso dimljeno izmijenjenim načinom dimljenja ocijenjeno je kao vrlo prihvatljivo.

Ključne riječi

dimljena piletina; izmijenjeni postupak dimljenja; PAH spojevi

Hrčak ID:

152386

URI

https://hrcak.srce.hr/152386

Datum izdavanja:

20.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.449 *