Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

O ČEMU OVISI KUPOVINA FUNKCIONALNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA?

Igor Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-8172-6070 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivrednifakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivrednifakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivrednifakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 63 Kb

str. 29-36

preuzimanja: 422

citiraj


Sažetak

Funkcionalna hrana nova je kategorija u širokom spektru prehrambenih proizvoda, koju potrošači zadnjih godina sve više traže, upravo radi činjenice da imaju određene zdravstvene beneficije. Prema FUFOSE (Functional Food Science in Europe) programu Europske komisije ne postoji točno određena definicija funkcionalne hrane već je uvedena radna definicija prema kojoj se hrana može smatrati funkcionalnom, ako je dokazano da korisno utječe na jednu ili više ciljanih funkcija organizma, pored odgovarajućih nutritivnih učinaka, na način koji je važan za poboljšanje zdravstvenog stanja i/ili smanjenje rizika od razvoja bolesti. Rad donosi kratak prikaz važnosti funkcionalnih prehrambenih proizvoda u prehrani ljudi te neke razloge koji utječu na potrošača da kupi odnosno ne kupi funkcionalne namirnice.

Ključne riječi

funkcionalni proizvodi; potrošači; kupovina

Hrčak ID:

160844

URI

https://hrcak.srce.hr/160844

Datum izdavanja:

23.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.299 *