hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Meat volatiles of Pag lamb

Marina Krvavica   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Milijana Bradaš, mag.ing.agr. ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Doc. Ivan Vnučec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb
Tjaša Jug   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6933-3370 ; Kmetijsko gozdarski zavod, Pri hrastu 18, Nova Gorica, Slovenija
Doc. Jelena Đugum ; Ministarstvo poljoprivrede, Ul. grada Vukovara 78, Zagreb
Nives Marušić Radovčić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno tehnološki fakultet, Pierotieva 6, Zagreb

Puni tekst: engleski, pdf (234 KB) str. 461-468 preuzimanja: 126* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Vnučec, D.I., Jug, T., Đugum, D.J. i Marušić Radovčić, N. (2015). Meat volatiles of Pag lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 461-468. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165025
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Meat volatiles of Pag lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 461-468. https://hrcak.srce.hr/165025. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Doc. Ivan Vnučec, Tjaša Jug, Doc. Jelena Đugum i Nives Marušić Radovčić. "Meat volatiles of Pag lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 461-468. https://hrcak.srce.hr/165025
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Meat volatiles of Pag lamb', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 461-468. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165025 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Vnučec DI, Jug T, Đugum DJ, Marušić Radovčić N. Meat volatiles of Pag lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.10.2019.];XVII(5):461-468. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., D.I. Vnučec, T. Jug, D.J. Đugum i N. Marušić Radovčić, "Meat volatiles of Pag lamb", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 461-468, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025. [Citirano: 22.10.2019.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (296 KB) str. 435-443 preuzimanja: 110* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Vnučec, D.I., Jug, T., Đugum, D.J. i Marušić Radovčić, N. (2015). Isparljivi sastojci arome paške janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (5), 435-443. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/165025
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Isparljivi sastojci arome paške janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 5, 2015, str. 435-443. https://hrcak.srce.hr/165025. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Doc. Ivan Vnučec, Tjaša Jug, Doc. Jelena Đugum i Nives Marušić Radovčić. "Isparljivi sastojci arome paške janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 5 (2015): 435-443. https://hrcak.srce.hr/165025
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Isparljivi sastojci arome paške janjetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(5), str. 435-443. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/165025 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Vnučec DI, Jug T, Đugum DJ, Marušić Radovčić N. Isparljivi sastojci arome paške janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.10.2019.];XVII(5):435-443. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., D.I. Vnučec, T. Jug, D.J. Đugum i N. Marušić Radovčić, "Isparljivi sastojci arome paške janjetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 5, str. 435-443, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/165025. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
The aim of this study, as a continuation of research on specific lamb meat volatiles of Croatian sheep breeds and the possible influence of breed and geographical breeding area, was to determine meat volatiles of Pag lamb. For this purpose, the SPME/GC/MS VOC analysis of heat-treated Pag lamb loins was carried out and 52 volatile compounds were isolated, including 14 aldehydes (57.78 %), 15 alcohols (23.28 %), 3 ketones (7.78 %), 5 alkanes (0.82%), 2 alkenes (0.49 %), 5 aromatic compounds (3.02 %), 6 heterocyclic compounds (3.82 %), 1 furan (0.91 %), 1 sulphur containing compound (0.20), 1 ester (0.11%) and 4 terpenes (1.72 %). The comparison with previous research on meat volatiles of Dalmatian and Lika lamb, where a considerably higher number of volatile compounds (88 and 70 meat volatiles respectively) was isolated, leads to the conclusion that breeding methods (almost exclusively by suckling) and slaughter age (33 days) of Pag lambs probably had the decisive effect on the reduction of the total number of meat volatiles, as well as on the aroma profile of Pag lamb.

Ključne riječi
Pag lamb; meat; native sheep breeds; flavour; meat volatiles

Hrčak ID: 165025

URI
https://hrcak.srce.hr/165025

[hrvatski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 353 *