hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila

Suzana Rimac Brnčić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Marija Badanjak Sabolović ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Marija Vaško ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mladen Brnčić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Nada Knežević ; Podravka d.d.

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 71-78 preuzimanja: 261* citiraj
APA 6th Edition
Rimac Brnčić, S., Badanjak Sabolović, M., Vaško, M., Brnčić, M. i Knežević, N. (2016). Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (1-2), 71-78. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167474
MLA 8th Edition
Rimac Brnčić, Suzana, et al. "Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 11, br. 1-2, 2016, str. 71-78. https://hrcak.srce.hr/167474. Citirano 26.07.2021.
Chicago 17th Edition
Rimac Brnčić, Suzana, Marija Badanjak Sabolović, Marija Vaško, Mladen Brnčić i Nada Knežević. "Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 11, br. 1-2 (2016): 71-78. https://hrcak.srce.hr/167474
Harvard
Rimac Brnčić, S., et al. (2016). 'Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11(1-2), str. 71-78. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167474 (Datum pristupa: 26.07.2021.)
Vancouver
Rimac Brnčić S, Badanjak Sabolović M, Vaško M, Brnčić M, Knežević N. Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2016 [pristupljeno 26.07.2021.];11(1-2):71-78. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167474
IEEE
S. Rimac Brnčić, M. Badanjak Sabolović, M. Vaško, M. Brnčić i N. Knežević, "Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.11, br. 1-2, str. 71-78, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167474. [Citirano: 26.07.2021.]

Sažetak
Prehrambeni trendovi usmjereni prema prirodnim proizvodima potiču interes industrijskih proizvođača za korištenjem prirodnih pigmenata pri proizvodnji prehrambenih proizvoda. Međutim, zbog njihove manje stabilnosti, koja ovisi o uvjetima procesa tijekom prerade i skladištenja, uvođenje tih spojeva kao sastojaka hrane predstavlja veliki izazov. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila ljubičaste, narančaste i plave boje (prirodni karoten P10, spirulina plava P 50, crna/ljubičasta mrkva P 36). Promjene boje i apsorpcijski spektri mjereni su pri temperaturi od 50°C i 70°C nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH 5 i 7. Rezultati pokazuju da stabilnost ispitivanih prirodnih prehrambenih bojila ovisi o temperaturi, trajanju zagrijavanja i pH vrijednosti medija. Gotovo sva ispitivana prirodna prehrambena bojila su pokazala veću stabilnost pri nižim temperaturama i nižim pH vrijednostima.

Ključne riječi
prirodna bojila; pH vrijednost; zagrijavanje; stabilnost

Hrčak ID: 167474

URI
https://hrcak.srce.hr/167474

Posjeta: 549 *