Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TRETIRANJA I SKLADIŠTENJA NA KAKVOĆU SJEMENA SUNCOKRETA

Luka Andrić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Branimir Šimić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ruža Popović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ilonka Ivanišić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Hrvoje Plavšić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 485 Kb

str. 143-148

preuzimanja: 169

citiraj


Sažetak

Sjeme suncokreta specifičnih je svojstava s obzirom na proces dorade i skladištenje. Tijekom skladištenja često dolazi do opadanja kakvoće sjemena, a pri tomu značajnu ulogu imaju: genotip, duljina i uvjeti skladištenja, tretman sjemena, vrsta ambalaže i dr. Ovim istraživanjem utvrđeno je opadanje energije klijanja i klijavosti sjemena suncokreta, a ispitivanje je obavljeno na netretiranom (kontrola) i tretiranom sjemenu (T1 : Geocid ST-35 i T2: Apron 35 DS). Analizirano je sjeme tri hibrida suncokreta Poljoprivrednog Instituta Osijek (Fakir, Orion i Olio) tijekom dvije godine skladištenja u "jumbo" vrećama (1999., 2000., 2001). Utvrđeni pad energije klijanja i klijavosti tretiranog sjemena, u prosjeku za sva tri hibrida, kretao se od 3 do 13%, a pad klijavosti netretiranog sjemena bio je manje izražen i iznosio je 2-5%. Najveći pad klijavosti zabilježen je na sjemenu hibrida Olio (13%), a najmanji na sjemenu hibrida Fakir (3%).

Ključne riječi

suncokret; klijavost sjemena; uskladištenje; tretman sjemena

Hrčak ID:

168012

URI

https://hrcak.srce.hr/168012

Datum izdavanja:

26.5.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 695 *