Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

UTJECAJ NUTRIGENOMIKE NA PROIZVODNOST I KVALITETU MESA I JAJA PERADI

Marijana Vrbančić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 67 Kb

str. 41-48

preuzimanja: 334

citiraj


Sažetak

Razvojem metoda molekularne biologije, biotehnologije i bioinformatike te mapiranjem genoma peradi, postoji mogućnost proučavanja utjecaja hranidbe na organizam peradi na molekularnoj razini. Također, postoji mogućnost da se istraživanja s jednog gena i njegovih produkata prošire na istraživanja svih gena, proteina i metabolita, s ciljem dobivanja podataka koji se mogu povezati s ostalim biološkim elementima prisutnim u određenom organizmu. Cilj ovoga rada bio je prikazati na koji način nutrigenomika može utjecati na efikasniju proizvodnju i kvalitetu mesa i jaja peradi. Nutrigenomika je dvosmjerna interakcija pojedinih gena i specifičnih hranjivih tvari, koja može izmijeniti ekspresiju gena i, u konačnici, transkripciju enzima ili drugog proteina. U genetici, ekspresija gena je najosnovnija razina na kojoj genotip utječe na formiranje fenotipa, a hranidba pak predstavlja ključan čimbenik koji utječe na zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost kod peradi. Nutrigenomika omogućuje uvid u osnovne metaboličke mehanizme koji kontroliraju metabolizam peradi. Njen napredak je važan za brojne aspekte bitne za proizvodnju, zdravlje i dobrobit peradi. Cilj nutrigenomike je odrediti utjecaje uobičajenih sastojaka hrane na genom peradi i povezati različite fenotipove razlikama na staničnoj i genskoj razini.

Ključne riječi

nutrigenomika; hranidba; proizvodnja; kvaliteta mesa i jaja peradi

Hrčak ID:

180199

URI

https://hrcak.srce.hr/180199

Datum izdavanja:

12.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.297 *