Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

„Batina“ tvornica i naselje u Borovu kraj Vukovara

Katarina Vukanović


Puni tekst: hrvatski pdf 467 Kb

str. 119-125

preuzimanja: 2.530

citiraj


Sažetak

Godina 1931. posebno je važna za vukovarski kraj. Te je godine u Borovu otvorena tvornica gume i obuće „Bata”. Od tada na vukovarskom području dolazi do ubrzavanja procesa industrijalizacije i jačanja gospodarstva. Uz već postojeću poljoprivredno-prehrambenu industriju, započinje i duga tradicija obućarske proizvodnje koja, uz manje prekide, traje i danas.
Tomaš Bata, koji je izgradio tvornicu obuće čijim je proizvodima namjeravao opskrbljivati šire balkansko područje, uz tvornicu je izgradio i pravi, potpuno opremljeni industrijski grad. U deset godina izmijenio je čitav vukovarski kraj. „Batino” naselje, sa svojim industrijskim i stambenim dijelom, bilo je rijedak primjer modernog urbanističkoarhitektonskog planiranja na tlu ondašnje Hrvatske. Taj
gospodarski uspon i urbani razvoj Vukovara prekinut je nesretnim Drugim svjetskim ratom, kada stvaranjem Nezavisne Države Hrvatske 1941., „Bata” mijenja ime u „Hrvatsku tvornicu gume i obuće”. Zbog ratne situacije razvoj stagnira, a „Bata” obustavlja svoj rad 1944. godine, kada je vršen napad Jugoslavenske Armije na Borovo i Vukovar. Nakon uspostavljanja socijalističke Jugoslavije 1950-ih godina, „Batina” tvornica, od tada „Borovo”, poslužit će kao temelj novog gospodarskog i demografskog uzleta Vukovara.

Ključne riječi

Hrčak ID:

184358

URI

https://hrcak.srce.hr/184358

Datum izdavanja:

18.12.2014.

Posjeta: 3.290 *