hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina

Mario Novak ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Antonija Trontel ; Prehrambeno - biotehnolpški fakultet
Mladen Pavlečić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Lucija Mušak ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Darija Govedarica ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Anja Lauder ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Fran Ivančić ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Božidar Šantek   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Puni tekst: hrvatski, pdf (521 KB) str. 60-70 preuzimanja: 144* citiraj
APA 6th Edition
Novak, M., Trontel, A., Pavlečić, M., Mušak, L., Govedarica, D., Lauder, A., ... Šantek, B. (2017). Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (1-2), 60-70. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/189316
MLA 8th Edition
Novak, Mario, et al. "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 12, br. 1-2, 2017, str. 60-70. https://hrcak.srce.hr/189316. Citirano 18.01.2020.
Chicago 17th Edition
Novak, Mario, Antonija Trontel, Mladen Pavlečić, Lucija Mušak, Darija Govedarica, Anja Lauder, Fran Ivančić i Božidar Šantek. "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 12, br. 1-2 (2017): 60-70. https://hrcak.srce.hr/189316
Harvard
Novak, M., et al. (2017). 'Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12(1-2), str. 60-70. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/189316 (Datum pristupa: 18.01.2020.)
Vancouver
Novak M, Trontel A, Pavlečić M, Mušak L, Govedarica D, Lauder A i sur. Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.01.2020.];12(1-2):60-70. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/189316
IEEE
M. Novak, et al., "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.12, br. 1-2, str. 60-70, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/189316. [Citirano: 18.01.2020.]

Sažetak
Zbog velike rasprostranjenosti u prirodi i relativno niske cijene, lignocelulozne sirovine postaju zanimljive za primjenu u različitim biotehnološkim procesima. Međutim, zbog svoje kompleksne strukture, te sirovine moraju proći postupak predobradbe u kojem uglavnom nastaju nuspodukti koji imaju inhibitorno djelovanje na proizvodni mikroorganizam i time utječu na ukupnu učinkovitost bioprocesa. U ovom istraživanju ispitivana je mogućnost korištenja hidrolizata pšenične slame i kukuruzovine za anaerobni uzgoj kvasca S. cerevisiae odnosno s ciljem proizvodnje etanola. Postupak blago kisele predobrade lignoceluloznih sirovina u visokotlačnom reaktoru (pri 210°C; 20 bara; vrijeme zadržavanja 1 - 10 minuta; do 1,0 % H2SO4) korišten je za dobivanje hidrolizata lignoceluloznih sirovima pri čemu je najveći udjel ukupnih fermentabilnih šećera zabilježen kod postupka predobrade s 1,0 % H2SO4 i vremenom zadržavanja od 5 minuta. Anaerobni uzgoj kvasca na hranjivim podlogama s hidrolizatima lignoceluloznih sirovina proveden je u Erlenmeyer tikvicama, te dodatno testiran u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su veće vrijednosti pokazatelja uspješnosti anaerobnog uzgoja kvasca zabilježene na hranjivoj podlozi s hidrolizatom pšenične slame (u odnosu na hidrolizat kukuruzovine) u HRCB-u pri čemu su ostvarene ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0,261 g g-1, Pr = 0,0678 g L-1h-1 i E= 42 %. Na osnovi rezultata ovog istraživanja vidljivo je da je potrebno dodatno optimizirati postupak predobrade lignoceluloznih sirovina kao i selekcionirati novi soj mikroorganizma koji ima sposobnost korištenja heksoza i pentoza odnosno visoku tolerantnost na nusprodukte koji nastaju postupkom predobrade lignoceluloznih sirovina.

Ključne riječi
lignocelulozne sirovine; anaerobni uzgoj; Saccharomyces cerevisiae; visokotlačni reaktor; horizontalni rotirajući bioreaktor (HRTB)

Hrčak ID: 189316

URI
https://hrcak.srce.hr/189316

Posjeta: 279 *