APA 6th Edition Novak, M., Trontel, A., Pavlečić, M., Mušak, L., Govedarica, D., Lauder, A., ... Šantek, B. (2017). Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (1-2), 60-70. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/189316
MLA 8th Edition Novak, Mario, et al. "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 12, br. 1-2, 2017, str. 60-70. https://hrcak.srce.hr/189316. Citirano 13.04.2021.
Chicago 17th Edition Novak, Mario, Antonija Trontel, Mladen Pavlečić, Lucija Mušak, Darija Govedarica, Anja Lauder, Fran Ivančić i Božidar Šantek. "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 12, br. 1-2 (2017): 60-70. https://hrcak.srce.hr/189316
Harvard Novak, M., et al. (2017). 'Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12(1-2), str. 60-70. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/189316 (Datum pristupa: 13.04.2021.)
Vancouver Novak M, Trontel A, Pavlečić M, Mušak L, Govedarica D, Lauder A i sur. Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2017 [pristupljeno 13.04.2021.];12(1-2):60-70. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/189316
IEEE M. Novak, et al., "Anaerobni uzgoj kvasca Saccharomyces cerevisiae na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.12, br. 1-2, str. 60-70, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/189316. [Citirano: 13.04.2021.]
Sažetak Zbog velike rasprostranjenosti u prirodi i relativno niske cijene, lignocelulozne sirovine postaju zanimljive za primjenu u različitim biotehnološkim procesima. Međutim, zbog svoje kompleksne strukture, te sirovine moraju proći postupak predobradbe u kojem uglavnom nastaju nuspodukti koji imaju inhibitorno djelovanje na proizvodni mikroorganizam i time utječu na ukupnu učinkovitost bioprocesa. U ovom istraživanju ispitivana je mogućnost korištenja hidrolizata pšenične slame i kukuruzovine za anaerobni uzgoj kvasca S. cerevisiae odnosno s ciljem proizvodnje etanola. Postupak blago kisele predobrade lignoceluloznih sirovina u visokotlačnom reaktoru (pri 210°C; 20 bara; vrijeme zadržavanja 1 - 10 minuta; do 1,0 % H2SO4) korišten je za dobivanje hidrolizata lignoceluloznih sirovima pri čemu je najveći udjel ukupnih fermentabilnih šećera zabilježen kod postupka predobrade s 1,0 % H2SO4 i vremenom zadržavanja od 5 minuta. Anaerobni uzgoj kvasca na hranjivim podlogama s hidrolizatima lignoceluloznih sirovina proveden je u Erlenmeyer tikvicama, te dodatno testiran u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su veće vrijednosti pokazatelja uspješnosti anaerobnog uzgoja kvasca zabilježene na hranjivoj podlozi s hidrolizatom pšenične slame (u odnosu na hidrolizat kukuruzovine) u HRCB-u pri čemu su ostvarene ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0,261 g g-1, Pr = 0,0678 g L-1h-1 i E= 42 %. Na osnovi rezultata ovog istraživanja vidljivo je da je potrebno dodatno optimizirati postupak predobrade lignoceluloznih sirovina kao i selekcionirati novi soj mikroorganizma koji ima sposobnost korištenja heksoza i pentoza odnosno visoku tolerantnost na nusprodukte koji nastaju postupkom predobrade lignoceluloznih sirovina.