Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15378/1848-9540.2017.40.04
Turizam pamćenja i tradicijska prehrana. Okusi i vještine pripremanja jela u istarskim agroturizmima
Tanja Kocković Zaborski
orcid.org/0000-0003-3374-5773
; Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell'Istria, Pazin, Hrvatska
Sažetak
U članku se prikazuje na koji su način vlasnici agroturizama u Istri prilikom osmišljavanja turističke ponude svojih objekata iskoristili proces komodificiranja osjećaja nostalgije. Pomoću ambijenta i prehrane koji evociraju prošlost, često i nedoživljenu, obraćaju se turistima koji se žele "vratiti" u zamišljeno djetinjstvo. Fokus rada usmjeren je na fenomen okusa koji u odnosu s fenomenom pamćenja postaje zanimljiv turistički proizvod te se pokazuje na koji način fenomen okusa vlasnici agroturizama u Istri pokušavaju "prenijeti" turistima.
Ključne riječi
turizam pamćenja; agroturizam; nostalgija; tradicijska prehrana; okusi
Hrčak ID:
191238
URI
Datum izdavanja:
21.12.2017.
Posjeta: 2.463 *