Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uloga sustava vrijednosti i ključnih sudionika u razvoju poduzetništva u Republici Hrvatskoj

Višnja Bartolović orcid id orcid.org/0000-0001-9014-7898 ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Valentina Bićanić


Puni tekst: hrvatski pdf 245 Kb

str. 175-188

preuzimanja: 283

citiraj


Sažetak

Kriza suvremenog društva i globalizacijski procesi zahtijevaju od države da na adekvatan način uredi gospodarski sustav kako bi on mogao ostvarivati ustavne vrednote slobode, jednakosti, socijalne pravde, nepovredivosti vlasništva i druge. Prema Ustavu Republike Hrvatske čovjek je svrha društvenog i gospodarskog uređenja. Svjedoci smo višegodišnjeg sporog i nedostatnog otvaranja novih radnih mjesta, odlaska radnika iz Republike Hrvatske u potrazi za radnim mjestima na području zemalja Europske unije, posebno u ovo vrijeme. Prema sekundarnim istraživanjima, u populaciji nezaposlenih osoba dominiraju dugotrajno nezaposlene osobe. Postojeći sustav vrijednosti i odnosa na relaciji poduzetnik – poduzeće – država više ne pridonosi razvoju društva i potrebno je identificirati nove vrijednosti koje mogu pokrenuti razvoj društva. Stoga stvaranje novih radnih mjesta, inovacije i poduzetništvo moraju postati primarna tema za državu, njezine institucije i društvo u cjelini.
Sve se više uočava potreba promjene kulture (vrijednosti, stavova, mišljenja, ponašanja) i promjena odnosa na relaciji poduzetnik – društvo – država, kako bi se stvaralo društvo po mjeri čovjeka, a poduzećima pružila potpora u ostvarivanju inovacija i poduzetničkog ponašanja. Na temelju sekundarnih istraživanja domaćih i stranih autora te aktualnih dosega Socijalnog nauka Crkve, u radu se daje prikaz novog sustava vrijednosti koji se treba razvijati na razini države, društva i poduzetnika, koji bi promicao održivo poduzetništvo i inovacije, rast i razvoj pojedinca te razvoj države.
Cilj rada jest izučiti suvremena razmišljanja domaćih i stranih autora te aktualnih dosega Socijalnog nauka Crkve o novom sustavu vrijednosti koji promiče poduzetničko i inovativno ponašanje, ključne aktere i njihove međusobne odnose.
Na temelju spoznaja sekundarnog istraživanja predložen je novi vrijednosni pristup privatnoj inicijativi, poduzeću, ali i djelovanju države i njezinih institucija u ostvarenju cjelovitog i solidarnog gospodarskog razvoja.

Ključne riječi

sustav vrijednosti; ključni sudionici; poduzetništvo; država; Socijalni nauk Crkve

Hrčak ID:

191723

URI

https://hrcak.srce.hr/191723

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 978 *