Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5157

Antioksidacijski potencijal i modulacijski učinak restrukturiranih lipida iz ulja amazonske palme na stanice jetre

Andrea de Oliveira Falcão ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Paula Speranza ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Tatiane Ueta ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Isabela Mateus Martins ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Gabriela Alves Macedo ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Juliana Alves Macedo ; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil


Puni tekst: hrvatski pdf 181 Kb

str. 553-561

preuzimanja: 236

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 181 Kb

str. 553-561

preuzimanja: 294

citiraj


Sažetak

Enzimska interesterifikacija koristi se za obradu ulja i masti radi dobivanja restrukturiranih lipida sa željenim tehnološkim svojstvima. Međutim, s obzirom na to da sirovi materijali sadržavaju velike udjele bioaktivnih tvari, još uvijek je nejasan utjecaj ovakvih enzimskih procesa na biološku aktivnost konačnog produkta. Stoga je svrha ovog istraživanja bila procijeniti antioksidacijski potencijal i modulacijski učinak dvaju sirovih materijala iz područja Amazone (buriti ulja i murumuru masti) na stanice jetre (HepG2), i to prije i nakon procesa interesterifikacije. Istraživanje je pokazalo da su neke bioaktivne komponente sirovih materijala i njihov antioksidacijski učinak očuvani nakon enzimske esterifikacije restrukturiranih lipida, pri čemu dolazi do modulacije HepG2 endogenog antioksidacijskog enzima.

Ključne riječi

enzimska interesterifikacija; lipaze; buriti ulje; murumuru mast; stanice HepG2; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

192348

URI

https://hrcak.srce.hr/192348

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.434 *