Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5157
Antioksidacijski potencijal i modulacijski učinak restrukturiranih lipida iz ulja amazonske palme na stanice jetre
Andrea de Oliveira Falcão
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Paula Speranza
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Tatiane Ueta
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Isabela Mateus Martins
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Gabriela Alves Macedo
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Juliana Alves Macedo
; Department of Food and Nutrition, School of Food Engineering, University of Campinas, Rua Monteiro Lobato 80, CEP 13083-970, Campinas, SP, Brazil
Sažetak
Enzimska interesterifikacija koristi se za obradu ulja i masti radi dobivanja restrukturiranih lipida sa željenim tehnološkim svojstvima. Međutim, s obzirom na to da sirovi materijali sadržavaju velike udjele bioaktivnih tvari, još uvijek je nejasan utjecaj ovakvih enzimskih procesa na biološku aktivnost konačnog produkta. Stoga je svrha ovog istraživanja bila procijeniti antioksidacijski potencijal i modulacijski učinak dvaju sirovih materijala iz područja Amazone (buriti ulja i murumuru masti) na stanice jetre (HepG2), i to prije i nakon procesa interesterifikacije. Istraživanje je pokazalo da su neke bioaktivne komponente sirovih materijala i njihov antioksidacijski učinak očuvani nakon enzimske esterifikacije restrukturiranih lipida, pri čemu dolazi do modulacije HepG2 endogenog antioksidacijskog enzima.
Ključne riječi
enzimska interesterifikacija; lipaze; buriti ulje; murumuru mast; stanice HepG2; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
192348
URI
Datum izdavanja:
29.12.2017.
Posjeta: 1.434 *