Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5128
Utjecaj trajanja skladištenja, temperature i vrste pakiranja na otpuštanje ftalata u pakirane kisele tekućine
Noushin Rastkari
; Center for Water Quality Research, Institute for Environmental Research, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Maryam Zare Jeddi
; Center for Air Pollution Research, Institute for Environmental Research, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Masud Yunesian
; Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Reza Ahmadkhaniha
; Department of Human Ecology, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Sažetak
Kisele tekućine, poput soka od nezrelog voća, limunovog soka i octa često se konzumiraju u Iranu. Različite vrste kiselih sokova pakiraju se u boce od polietilen tereftalata (PET) i polietilena velike gustoće (HDPE). Postoje dokazi koji upućuju na mogućnost otpuštanja ftalata iz PET i HDPE boca. U ovom je radu ispitan utjecaj trajanja skladištenja, temperature i vrste pakiranja na migraciju ftalata u kisele tekućine, čuvane pri različitim uvjetima, i to prije skladištenja, te nakon 2, 4 i 6 mjeseci. Određene su srednje vrijednosti koncentracije ftalata od <0.04 do 0.501 μg/L u sokovima od nezrelog voća, od <0.04 do 0.231 μg/L u limunovom soku i <0.04 do 0.586 μg/L u octu. Najveće koncentracije dietil ftalata (DEP) i dietil heksil ftalata (DEHP) izmjerene su u PET i HDPE bocama. Rezultati prije i naklon skladištenja pokazuju da su se, pri određenim uvjetima skladištenja, koncentracije DEP, DEHP i dibutil ftalata (DBP) povećale u kiselim tekućinama. Rezultati dokazuju da je moguć prijelaz estera ftalne kiseline iz plastičnih pakiranja u sadržaj spremnika.
Ključne riječi
ftalati; migracija; uvjeti skladištenja; polietilen tereftalat (PET); polietilen velike gustoće (HDPE)
Hrčak ID:
192350
URI
Datum izdavanja:
29.12.2017.
Posjeta: 3.123 *