Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32728/h2017.04

Godišnja skupština Političkoga društva za Hrvate i Slovence u Istri 1905.

Željko Klaić orcid id orcid.org/0000-0001-8976-4434 ; Gospodarska škola Varaždin


Puni tekst: hrvatski pdf 859 Kb

str. 99-135

preuzimanja: 583

citiraj


Sažetak

Godišnja skupština Političkoga društva za Hrvate i Slovence u Istri, održana 10. prosinca 1905. u Puli, odigrala se u vremenu aktualnoga pitanja općega izbornoga prava za državni parlament u Beču, pitanja koje je za ministra predsjednika Paula Gautscha ulazilo u odlučujuću fazu rješavanja. Istodobno je to i vrijeme mađarske krize koja je zahvatila Monarhiju, krize koja je potaknula oporbene zastupnike iz Hrvatske, Dalmacije i Istre da se u dogovoru s mađarskom oporbom pokuša ostvariti ravnopravnost hrvatskoga naroda. Vodstvo je istarskih narodnjaka sa simpatijom promatralo potpisivanje Riječke rezolucije (3. listopada 1905.) i proglašenu politiku suradnje s mađarskom oporbom, od koje se očekivalo da bi mogla pripomoći ostvarenju ravnopravnosti hrvatskoga naroda, ali je bilo nepovjerljivo prema politici mogućega približavanja talijanskoj strani – kao jednom od sadržaja politike „novoga kursa“ – jer se pribojavalo žrtvovanja hrvatskih i slovenskih interesa u Istri.
Vodstvo istarskih narodnjaka svesrdno je podržavalo donošenje novoga izbornog zakona za državni parlament – temeljenoga na općem pravu glasa – jer se od njega očekivalo promjenu u odnosima snaga između vladajućih talijanskih građanskih liberala i oporbenih istarskih narodnjaka te poboljšavanje sveukupnoga položaja Hrvata i Slovenaca. No, u razgovorima koji su se vodili između nacionalnih prvaka oko nove izborne reforme istodobno se primjećuje i njihova bojazan oko ostvarenja pravedne podjele izbornih okruga.
Osim spomenute problematike koja je bila aktualna u tadašnjoj javnosti i o kojoj se govorilo na godišnjoj skupštini Političkoga društva, bilo je i drugih značajnih i važnih tema: pitanje učvršćenja i jačanje političke organizacije na terenu, općinski izbori, izgradnja i učvršćenje gospodarske organizacije ili aktualno pitanje liturgijskoga jezika.

Ključne riječi

Političko društvo za Hrvate i Slovence u Istri; Vjekoslav Spinčić; Matko Mandić; Matko Laginja; Dinko Trinajstić; Ivan Zuccon; opće izborno pravo; talijanski liberali

Hrčak ID:

202091

URI

https://hrcak.srce.hr/202091

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski

Posjeta: 1.517 *