Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5478

Utjecaj prethodne obrade enzimima i dijafiltracije na učinkovitost vostupanjskog membranskog procesa odvajanja bromelaina iz smjese otpada od ananasa

Mohd Zuhair Mohd Nor ; Department of Process and Food Engineering, Faculty of Engineering, Universiti Putra Malaysia, MY-43400 UPM Serdang, Selangor, Malaysia
Lata Ramchandran ; Advanced Food Systems Research Unit, College of Health and Biomedicine, Victoria University, PO Box 14428, AU-8001 Melbourne, Australia
Mikel Duke ; Institute for Sustainability and Innovation, College of Engineering and Science, Victoria University, PO Box 14428, AU-8001 Melbourne, Australia
Todor Vasiljevic ; Advanced Food Systems Research Unit, College of Health and Biomedicine, Victoria University, PO Box 14428, AU-8001 Melbourne, Australia


Puni tekst: hrvatski pdf 717 Kb

str. 218-227

preuzimanja: 215

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 717 Kb

str. 218-227

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

Membranska se tehnologija uspješno primjenjuje za pročišćavanje bromelaina, proteaze dobivene iz ananasa. Međutim, fluks permeata i separacija enzima u postojećim sustavima nisu optimalni, uglavnom zbog svojstava smjese, poput viskoznosti. Stoga smo u ovom radu prethodnom obradom enzimima i dijafiltracijom u dvostupanjskom membranskom procesu poboljšali učinkovitost pročišćavanja i koncentriranja enzima bromelaina, dobivenog iz ekstrakta mješavine krutog otpada od ananasa. Provedena je prethodna obrada ekstrakta otpada pektinazom, celulazom ili njihovom mješavinom i uspoređen je njihov učinak na smanjenje prividne viskoznosti. Dijafiltracija je uvedena u drugom stupnju ultrafiltracije, kad su praćeni sljedeći parametri: fluks permeata, te iskorištenje i čistoća enzima. Prethodnom obradom ekstrakta pektinazom postignuto je smanjenje prividne viskoznosti od 12 %, čime je fluks povećan za 37-38 % u oba stupnja ultrafiltracije, a postignuto je i bolje iskorištenje enzima u prvom stupnju ultrafiltracije. Uvođenjem dijafiltracije u drugom stupnju procesa zadržane su visoke vrijednosti fluksa, i enzim je pročišćen 4,4 puta (u prethodnom radu je pročišćen 2,5 puta), no za to je potrošena veća količina otapala. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je moguće poboljšati fluks permeata i separaciju bromelaina smanjenjem viskoznosti smjese prethodnom obradom enzimima i dijafiltracijom. Obje se metode mogu primijeniti u industrijskim membranskim postrojenjima za proizvodnju bromelaina.

Ključne riječi

bromelain; otpad od ananasa; ultrafiltracija; pročišćavanje; prethodna obrada enzimima; dijafiltracija

Hrčak ID:

203489

URI

https://hrcak.srce.hr/203489

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.774 *