hrcak mascot   Srce   HID

Food Technology and Biotechnology, Vol.56 No.2 Lipanj 2018.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346

Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.)

Bjørn Tore Rotabakk ; Nofima AS, Department of Processing Technology, P.O. Box 327, NO-4002 Stavanger, Norway
Gaute Lunde Melberg ; Marine Harvest AS, Department of Quality and Environment Region South, P.O. Box 4102 Sandviken, NO-5835 Bergen, Norway
Jørgen Lerfall ; Department of Biotechnology and Food Science, Norwegian University of Science and Technology, NO-7491 Trondheim, Norway

Puni tekst: hrvatski, pdf (836 KB) str. 238-246 preuzimanja: 4* citiraj
APA 6th Edition
Tore Rotabakk, B., Lunde Melberg, G. i Lerfall, J. (2018). Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.). Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
MLA 8th Edition
Tore Rotabakk, Bjørn, et al. "Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.)." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346. Citirano 21.08.2018.
Chicago 17th Edition
Tore Rotabakk, Bjørn, Gaute Lunde Melberg i Jørgen Lerfall. "Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.)." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
Harvard
Tore Rotabakk, B., Lunde Melberg, G., i Lerfall, J. (2018). 'Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.)', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 238-246. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
Vancouver
Tore Rotabakk B, Lunde Melberg G, Lerfall J. Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.). Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.08.2018.];56(2):238-246. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
IEEE
B. Tore Rotabakk, G. Lunde Melberg i J. Lerfall, "Utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode uzgojenog atlantskog lososa (Salmo salar L.)", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 238-246, Kolovoz 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
Puni tekst: engleski, pdf (836 KB) str. 238-246 preuzimanja: 6* citiraj
APA 6th Edition
Tore Rotabakk, B., Lunde Melberg, G. i Lerfall, J. (2018). Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.). Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
MLA 8th Edition
Tore Rotabakk, Bjørn, et al. "Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.)." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346. Citirano 21.08.2018.
Chicago 17th Edition
Tore Rotabakk, Bjørn, Gaute Lunde Melberg i Jørgen Lerfall. "Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.)." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 238-246. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
Harvard
Tore Rotabakk, B., Lunde Melberg, G., i Lerfall, J. (2018). 'Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.)', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 238-246. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
Vancouver
Tore Rotabakk B, Lunde Melberg G, Lerfall J. Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.). Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.08.2018.];56(2):238-246. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346
IEEE
B. Tore Rotabakk, G. Lunde Melberg i J. Lerfall, "Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.)", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 238-246, Kolovoz 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5346

Sažetak
Ispitan je utjecaj sezone, lokacije, načina filetiranja i skladištenja na sposobnost zadržavanja vode atlantskog lososa (Salmo salar L.). Uzorci lososa prikupljeni su u jesen i proljeće s dvije različite lokacije (sjever i jug Norveške) te podijeljeni u dvije skupine, prije i nakon mrtvačke ukočenosti (rigora), i to prije i nakon filetiranja. Na taj je način dobiveno 16 skupina uzoraka, u kojima su ispitani sljedeći parametri: sposobnost zadržavanja vode, udjel vode i pH-vrijednost. Osim toga, tijekom 18 dana skladištenja ispitan je učinak svih varijabli na gubitak mesnih sokova i njihov sastav. Rigor i filetiranje bitno su utjecali na sposobnost zadržavanja vode, a lokacija i filetiranje na udjel vode. Osim toga, filetiranje nakon rigora bitno je smanjilo gubitak mesnih sokova u usporedbi s filetiranjem prije rigora. Međutim, trajanje skladištenja je najviše utjecalo na gubitak mesnih sokova. Iz toga je zaključeno da losos zadržava najviše vode ako se filetira prije rigora, pa je zaključeno da bi se mogao rano prerađivati. No, bilo je teško pronaći čvrstu poveznicu između gubitka mesnih sokova i sposobnosti zadržavanja vode.

Ključne riječi
atlantski losos; sposobnost zadržavanja vode; gubitak mesnih sokova; rigor mortis

Projekti
NSF / Office of the Director / 9219209 - Infrared Measurements in the Antarctic

Hrčak ID: 203491

URI
https://hrcak.srce.hr/203491

[engleski]

Posjeta: 16 *