Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Kemijski sastav mesa mošusnih pataka (Cairina Moschata) iz ekstenzivnog uzgoja – preliminarni rezultati

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za biologiju,patologiju i uzgoj divljači, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Željka Cvrtila ; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 429 Kb

str. 331-335

preuzimanja: 2.308

citiraj


Sažetak

Uzorci mesa bataka i prsa četiri mošusne patke, dvije ženke i dva mužjaka, podrijetlom iz ekstenzivnog uzgoja podvrgnuti su kemijskim analizama. U prosjeku količinab masti u pretraženim uzorcima iznosila je 2,37 %, količina proteina 20,47 %, a količina vode 72,93 %. Dobiveni rezultati ukazuju na podjednak kemijski sastav mesa i bataka i prsa, uz naročito nizak udio masti. S obzirom na navedeno, meso mošusnih pataka se može ubrojiti u dijetnu hranu karakteriziranu niskim udjelom masti i relativno visokim udjelom bjelančevina. Unatoč tome i činjenici da je riječ o velikim patkama dobre plodnosti i otpornosti, uzgoj ove vrste u Republici Hrvatskoj se temelji uglavnom na ekstenzivnom držanju pataka za vlastite potrebe.

Ključne riječi

mošusna patka (Cairina moschata); kemijski sastav mesa; dijetalna hrana; ekstenzivni uzgoj

Hrčak ID:

21265

URI

https://hrcak.srce.hr/21265

Datum izdavanja:

15.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.160 *