Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić
orcid.org/0000-0002-4322-2266
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović
orcid.org/0000-0002-8465-5551
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Kata Galić
orcid.org/0000-0003-1501-8812
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Metode pakiranja mliječnih proizvoda neprekidno se razvijaju u skladu s razvojem ambalažnih materijala, te u skladu sa zahtjevima potrošača. Cilj ovog preglednog rada je pružiti uvid u trenutno dostupne nove metode pakiranja mliječnih proizvoda. Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) prvenstveno se primjenjuje u sirarstvu. Uporaba jestivih pakiranja značajno je smanjila uobičajeni utrošak ambalažnog materijala za pakiranje sira. Nanomaterijali i aktivno pakiranje mogu se primijeniti u svrhu produljenja roka valjanosti bilo smanjenjem propusnosti materijala ili smanjenjem pojave nepoželjnih senzorskih svojstava mliječnih proizvoda i time utjecati na produljenje njihove kvalitete. U aktivno pakiranje ubrajaju se primjerice izračivači kisika, apsorberi ugljikova dioksida, regulatori vlage/okusa/mirisa, antioksidansi i/ili drugi konzervansi, održavanje nadzora nad temperaturom i/ili kompenziranje temperaturnih promjena, antimikrobno pakiranje, itd. Antimikrobno pakiranje privlači sve više pažnje kako znanstvenika tako i industrije budući da istovremeno omogućava održavanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda. S ekološkog aspekta najzanimljivijim se smatra pakiranje u biorazgradljivu ambalažu. Glavni izazovi za takve materijale su omogućiti osiguravanje čvrstoće i integriteta pakovine u odnosu na trajnost proizvoda.
Ključne riječi
mliječni proizvodi; MAP; antimikrobno pakiranje; pametno pakiranje; jestiva ambalaža
Hrčak ID:
213416
URI
Datum izdavanja:
20.12.2018.
Posjeta: 8.176 *