hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101

Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda

Mario Ščetar   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4322-2266 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mia Kurek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Kata Galić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (302 KB) str. 3-20 preuzimanja: 219* citiraj
APA 6th Edition
Ščetar, M., Barukčić, I., Kurek, M., Lisak Jakopović, K., Božanić, R. i Galić, K. (2019). Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 69 (1), 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
MLA 8th Edition
Ščetar, Mario, et al. "Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 69, br. 1, 2019, str. 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101. Citirano 20.10.2020.
Chicago 17th Edition
Ščetar, Mario, Irena Barukčić, Mia Kurek, Katarina Lisak Jakopović, Rajka Božanić i Kata Galić. "Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 69, br. 1 (2019): 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Harvard
Ščetar, M., et al. (2019). 'Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 69(1), str. 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Vancouver
Ščetar M, Barukčić I, Kurek M, Lisak Jakopović K, Božanić R, Galić K. Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 20.10.2020.];69(1):3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
IEEE
M. Ščetar, I. Barukčić, M. Kurek, K. Lisak Jakopović, R. Božanić i K. Galić, "Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.69, br. 1, str. 3-20, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Puni tekst: engleski, pdf (302 KB) str. 3-20 preuzimanja: 1.670* citiraj
APA 6th Edition
Ščetar, M., Barukčić, I., Kurek, M., Lisak Jakopović, K., Božanić, R. i Galić, K. (2019). Packaging perspective of milk and dairy products. Mljekarstvo, 69 (1), 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
MLA 8th Edition
Ščetar, Mario, et al. "Packaging perspective of milk and dairy products." Mljekarstvo, vol. 69, br. 1, 2019, str. 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101. Citirano 20.10.2020.
Chicago 17th Edition
Ščetar, Mario, Irena Barukčić, Mia Kurek, Katarina Lisak Jakopović, Rajka Božanić i Kata Galić. "Packaging perspective of milk and dairy products." Mljekarstvo 69, br. 1 (2019): 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Harvard
Ščetar, M., et al. (2019). 'Packaging perspective of milk and dairy products', Mljekarstvo, 69(1), str. 3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
Vancouver
Ščetar M, Barukčić I, Kurek M, Lisak Jakopović K, Božanić R, Galić K. Packaging perspective of milk and dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 20.10.2020.];69(1):3-20. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101
IEEE
M. Ščetar, I. Barukčić, M. Kurek, K. Lisak Jakopović, R. Božanić i K. Galić, "Packaging perspective of milk and dairy products", Mljekarstvo, vol.69, br. 1, str. 3-20, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101

Sažetak
Metode pakiranja mliječnih proizvoda neprekidno se razvijaju u skladu s razvojem ambalažnih materijala, te u skladu sa zahtjevima potrošača. Cilj ovog preglednog rada je pružiti uvid u trenutno dostupne nove metode pakiranja mliječnih proizvoda. Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) prvenstveno se primjenjuje u sirarstvu. Uporaba jestivih pakiranja značajno je smanjila uobičajeni utrošak ambalažnog materijala za pakiranje sira. Nanomaterijali i aktivno pakiranje mogu se primijeniti u svrhu produljenja roka valjanosti bilo smanjenjem propusnosti materijala ili smanjenjem pojave nepoželjnih senzorskih svojstava mliječnih proizvoda i time utjecati na produljenje njihove kvalitete. U aktivno pakiranje ubrajaju se primjerice izračivači kisika, apsorberi ugljikova dioksida, regulatori vlage/okusa/mirisa, antioksidansi i/ili drugi konzervansi, održavanje nadzora nad temperaturom i/ili kompenziranje temperaturnih promjena, antimikrobno pakiranje, itd. Antimikrobno pakiranje privlači sve više pažnje kako znanstvenika tako i industrije budući da istovremeno omogućava održavanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda. S ekološkog aspekta najzanimljivijim se smatra pakiranje u biorazgradljivu ambalažu. Glavni izazovi za takve materijale su omogućiti osiguravanje čvrstoće i integriteta pakovine u odnosu na trajnost proizvoda.

Ključne riječi
mliječni proizvodi; MAP; antimikrobno pakiranje; pametno pakiranje; jestiva ambalaža

Hrčak ID: 213416

URI
https://hrcak.srce.hr/213416

[engleski]

Posjeta: 2.423 *