Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5707
Izolacija i karakterizacija bakterije L. plantarum O1, što proizvodi plantaricin, kao potencijalne starter kulture za biokonzerviranje proizvoda akvakulture
Iva Čanak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ena Melvan
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Antonio Starčević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mattea Živković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec
; Croatian Veterinary Institute, Savska 143, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute, Savska 143, HR-10000 Zagreb, Croatia
Željko Jakopović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Soj bakterije Lactobacillus plantarum O1 izoliran je iz utrobe orade (Sparus aurata) i identificiran pomoću API biokemijskog testa i MALDI TOF MS. Soj je zatim karakteriziran prema selekcijskim kriterijima za odabir bakterija mliječno-kiselog vrenja kao startera u akvakulturi. Opažena je dobra antimikrobna aktivnost soja prema patogenim mikroorganizmima. Daljnjim je istraživanjem potvrđeno da može proizvesti bakteriocin plantaricin. Soj je također pokazao dobar rast pri širokom rasponu temperatura (od 4 do 45 °C), pH-vrijednosti (2-12) te u prisutnosti 3,5 % NaCl. Uspješno je preživio nakon liofilizacije te u simuliranom soku želuca i tankog crijeva. Testovi su pokazali da soj bakterije L. plantarum O1 ima obećavajuća probiotička svojstva, a daljnja će se istraživanja usredotočiti na njegovu primjenu u biokonzerviranju svježe ribe i školjaka.
Ključne riječi
bakterije mliječno-kiselog vrenja; plantaricin; L. plantarum
Hrčak ID:
214987
URI
Datum izdavanja:
31.12.2018.
Posjeta: 2.013 *