Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja – Gdje najčešće kupujemo: u pekarni, pekari ili pekarnici?

Irina Budimir ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru
Josipa Šunjić ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru


Puni tekst: hrvatski pdf 354 Kb

str. 251-274

preuzimanja: 424

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 42 Kb

str. 269-269

preuzimanja: 170

citiraj


Sažetak

Cilj je rada predstaviti tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja. Iz baze podataka registriranih obrtničkih, ugostiteljskih, uslužnih objekata na području županija u Federaciji Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom: Hercegovačko-neretvanske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegbosanske uzeti su primjeri za raščlambu sufiksalnih izvedenica i njihove različite učestalosti s obzirom na pojavu usporednica s dva ili tri tvorbena nastavka koji pripadaju različitim stilovima hrvatskoga jezika.
Cilj je rada istražiti koliko su izvedenice, kojima su imenovani bosanskohercegovački obrtnički, ugostiteljski i uslužni objekti kao i nazivi gospodarskih društava, tvorene u skladu s hrvatskom standardnom tvorbenom normom i koliko su toj normi (ne)dosljedne. Prikazat će se i pravopisna neujednačenost pojedinih složenica u raščlanjenu registru naziva. Raščlanjena je i struktura ostalih naziva s obzirom na podrijetlo tvorbena modela.

Ključne riječi

tvorba riječi; sufiksacija; obrtničko nazivlje

Hrčak ID:

219736

URI

https://hrcak.srce.hr/219736

Datum izdavanja:

19.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.507 *