Skip to the main content

Review article

Tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja – Gdje najčešće kupujemo: u pekarni, pekari ili pekarnici?

Irina Budimir ; University of Mostar, Faculty of Humanities and Social Sciences
Josipa Šunjić ; University of Mostar, Faculty of Humanities and Social Sciences


Full text: croatian pdf 354 Kb

page 251-274

downloads: 424

cite

Full text: english pdf 42 Kb

page 269-269

downloads: 170

cite


Abstract

Cilj je rada predstaviti tvorbene posebnosti bosanskohercegovačkoga obrtničkog i drugog nazivlja. Iz baze podataka registriranih obrtničkih, ugostiteljskih, uslužnih objekata na području županija u Federaciji Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom: Hercegovačko-neretvanske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegbosanske uzeti su primjeri za raščlambu sufiksalnih izvedenica i njihove različite učestalosti s obzirom na pojavu usporednica s dva ili tri tvorbena nastavka koji pripadaju različitim stilovima hrvatskoga jezika.
Cilj je rada istražiti koliko su izvedenice, kojima su imenovani bosanskohercegovački obrtnički, ugostiteljski i uslužni objekti kao i nazivi gospodarskih društava, tvorene u skladu s hrvatskom standardnom tvorbenom normom i koliko su toj normi (ne)dosljedne. Prikazat će se i pravopisna neujednačenost pojedinih složenica u raščlanjenu registru naziva. Raščlanjena je i struktura ostalih naziva s obzirom na podrijetlo tvorbena modela.

Keywords

tvorba riječi; sufiksacija; obrtničko nazivlje

Hrčak ID:

219736

URI

https://hrcak.srce.hr/219736

Publication date:

19.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.507 *