Stručni rad
PRAĆENJE FIZIKALNIH SVOJSTVA JABUKE „ZLATNI DELIŠES“ TIJEKOM VREMENA SKLADIŠTENJA NA RAZLIČITIM REŽIMIMA
Sandra Zavladav
; Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Lina Majhen
; Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Sažetak
Predmetno istraživanje provodilo se na jabukama sorte „Zlatni Delišes“ koje su bile skladištene u ULO hladnjačama. Referentni uzorak od 100 kg jabuka bio je raspoređen u četiri ULO hladnjače u kojima je bila uspostavljena kontrolirana atmosfera. Svaka hladnjača sadržavala je 20 kg jabuka. Praćeno je dozrijevanje ploda na tri temperature skladištenja 4°C, 8°C i 12°C, dok je temperatura od 20°C bila namijenjena za simulaciju uvjeta skladištenja na trgovinskim policama, relativna vlaga (RH) u hladnjačama održavana je između 75% do 80%, osim u uvjetima skladištenja na 20°C gdje se relativna vlaga održavala između 50% do 60%. Svaki drugi dan, kao uzorak, korišteno je 40 plodova, te se mjerila tvrdoća putem analizatora za teksturu voća i povrća i boja (a*, b* i L).
Ključne riječi
jabuka; kontrolirana atmosfera; rok trajanja; ULO hladnjače.
Hrčak ID:
223021
URI
Datum izdavanja:
18.7.2019.
Posjeta: 2.585 *