Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.2

Kvantitativno vrednovanje znanstvene produktivnosti hrvatske akademske zajednice područja biotehničkih znanosti

Goranka Mitrović orcid id orcid.org/0000-0002-4905-2077 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 47-52

preuzimanja: 1.366

citiraj


Sažetak

Vrednovanje kvalitete znanstvene djelatnosti znanstvenika ovisi o kvalitativnoj analizi objavljenih znanstvenih radova, cjelokupnoj znanstvenoj djelatnosti kao i o kvantitativnim pokazateljima što je i propisano Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.
Kvantitativno vrednovanje znanstvene djelatnosti znanstvenika podrazumijeva pokazatelje koje donose bibliografske i citatne baze podataka, a u novije vrijeme sve više koriste se i alternativne metode za vrednovanje znanstvene, produktivnosti (eng. Altmetrics) utemeljene na društvenim mrežama. Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj pravilnikom objavljenim u Narodnim novinama detaljnije propisuje uvjete za izbor u znanstvena zvanja na temelju kojih matični odbori i povjerenstva za ocjenu rada znanstvenika ocjenjuju sveukupnu znanstvenu djelatnost pristupnika, vodeći računa o posebnostima pojedinih znanstvenih i umjetničkih područja te pojedinih znanstvenih polja i interdisciplinarnih područja. Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj na sjednici održanoj 07. ožujka 2017. donijelo je novi Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja. U radu su prikazani elementi za kvantitativno vrednovanje znanstvene produktivnosti znanstvenika biotehničkih područja definirani tekućim Pravilnikom.

Ključne riječi

bibliometrijski pokazatelji; biotehničke znanosti; znanstveno-nastavno napredovanje; znanstvena produktivnost

Hrčak ID:

224623

URI

https://hrcak.srce.hr/224623

Datum izdavanja:

3.9.2019.

Posjeta: 2.097 *