Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2019.56.133.609

Zašto treba mijenjati Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma (2008.)

Ante Vuković
Željko Mišić


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 609-625

preuzimanja: 1.634

citiraj


Sažetak

Nautički turizam gospodarska je djelatnost u stalnom razvoju, a njegova je osnovna funkcija plovidba morem i razonoda. Pritom razonoda uključuje odmor, rekeaciju i krstarenja. Turističke usluge u nautičkom turizmu pružaju se također i u lukama nautičkog turizma.
Luka nautičkog turizma jest poslovno funkcionalna cjelina u kojoj pravna ili fizička osoba posluje i pruža usluge u nautičkom turizmu te druge usluge u funkciji turističke potrošnje. Prema važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma iz 2008., luke nautičkog turizma u Hrvatskoj jesu: 1) sidrište, 2) odlagalište plovnih objekata, 3) suha marina i 4) marina. Na ovaj Pravilnik nastavlja se Zakon o pružanju usluga u turizmu u dijelu koji se odnosi na turističke usluge u nautičkom turizmu, a na snazi je od 1. siječnja 2018.
Klasifikacija i kategorizacija luka nautičkog turizma vrlo je važna. Ona predstavlja nužan uvjet za razvoj ovih luka jer se s njom određuje, prvo, djelatnost ili djelatnosti u pojedinim lukama, drugo, način upravljanja tim lukama, te treće, odgovornost luka za štete korisnicima i drugim osobama koje mogu nastupiti iz djelatnosti i načina upravljanja lukom.
U ovom radu autori analiziraju klasifikaciju i kategorizaciju luka nautičkog turizma. Istraživanje je obuhvatilo Hrvatsku te vodeće države Mediterana u nautičkoj industriji, a to su Italija, Španjolska i Francuska. U komparativnim pravima postoje razlike u odnosu na hrvatsku pravnu regulativu. Na temelju takvnih spoznaja, autori predlažu de lege ferenda rješenja za novu klasifikaciju i kategorizaciju luka nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Ključne riječi

luka nautičkog turizma; suha marina; odlagalište plovnih objekata; nautički turizam; turističke usluge

Hrčak ID:

225697

URI

https://hrcak.srce.hr/225697

Datum izdavanja:

27.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.368 *