hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)

Dean Konjević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (435 KB) str. 46-49 preuzimanja: 11.761* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. (2005). Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.). MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (1), 46-49. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22596
MLA 8th Edition
Konjević, Dean. "Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 1, 2005, str. 46-49. https://hrcak.srce.hr/22596. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean. "Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 1 (2005): 46-49. https://hrcak.srce.hr/22596
Harvard
Konjević, D. (2005). 'Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(1), str. 46-49. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22596 (Datum pristupa: 18.10.2019.)
Vancouver
Konjević D. Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.). MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 18.10.2019.];VII(1):46-49. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22596
IEEE
D. Konjević, "Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 1, str. 46-49, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22596. [Citirano: 18.10.2019.]

Sažetak
Jazavac je naša autohtona divljač iz porodice Kuna. Iako se danas jazavac vrlo rijetko lovi i konzumira, ipak se njegovo meso može koristiti u ljudskoj prehrani na nekoliko načina. Osnovne metode lova tijekom lovne sezone čine prikradanje, doček kod jazbine ili na polju, te sve rjeđe jamarenje i iskapanje. Po ulovu se jazavac obvezno mora podvrći veterinarsko-sanitarnom pregledu te mu je potrebno što prije odstraniti mirisne žlijezde. Pretraga na trihinelozu se ne smije izostaviti. Meso jazavca se najčešće konzervira i priprema postupkom sušenja i dimljenja, a nešto rjeđe i kao pečenje ili gulaš.

Ključne riječi
jazavac; divljač; lov; pregled na trihinelozu; meso jazavca

Hrčak ID: 22596

URI
https://hrcak.srce.hr/22596

[engleski]

Posjeta: 14.134 *