Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj

Peter Popelka ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Peter Turek ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Jozef Nagy ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Slavomír Marcinčák ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic


Puni tekst: hrvatski pdf 301 Kb

str. 34-39

preuzimanja: 4.891

citiraj


Sažetak

Proizvođači hrane u EU moraju postupati sukladno zakonskim propisima koji, uz ostalo, zahtijevaju osiguravanje sigurnosti hrane primjenom HACCP ili higijenskog kodeksa (93/43/EEC). HACCP je postupak namijenjen sprečavanju pojave problema osiguravanjem provedbe kontrole u svakoj fazi proizvodnje mesa, a gdje postoji mogućnost pojave rizika ili kritičnih situacija. Zasada, to je vjerojatno najbolji način nadzora sigurnosti namirnica. Međutim, razvoj HACCP sustava je veoma zahtjevan s obzirom na ljudske, tehnološke, te shodno tomu, i financijske resurse. Dok za velika poduzeća to ne mora predstavljati problem, malim je proizvođačima često ekonomski nemoguće samostalno razvijanje i uvođenje funkcionalnog HACCP sustava. Stoga, za njih bi puno značila mogućnost raspolaganja gore navedenim higijenskim kodeksom. Nekada se od proizvođača hrane zahtijevao samo pozitivan pristup dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) u proizvodnji hrane na higijenski način, i oni su se na to navikli. Kodeks za hranu bi, po svojoj prirodi, bio prikladniji za ovu vrstu pristupa od najnovije HACCP metode. U ovom općem modelu postoji primjer, ili smjernica, za razvoj kodeksa za hranu za kuhane mesne proizvode.

Ključne riječi

smjernica; dobra higijenska praksa; HACCP

Hrčak ID:

22711

URI

https://hrcak.srce.hr/22711

Datum izdavanja:

15.5.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.032 *