Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6218

Utjecaj sastava ovčjeg mlijeka tijekom laktacije na čvrstoću i sinerezu sirnog gruša

Ante Rako orcid id orcid.org/0000-0002-4555-9268 ; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Put Duilova 11, HR-21000 Split, Croatia
Milna Tudor Kalit orcid id orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Samir Kalit orcid id orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 238 Kb

str. 426-433

preuzimanja: 309

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 238 Kb

str. 426-433

preuzimanja: 344

citiraj


Sažetak

Svrha je rada bila istražiti utjecaj sastava ovčjeg mlijeka na čvrstoću i sinerezu sirnog gruša tijekom laktacije. Udjeli kazeina, mliječne masti i suhe tvari te masene frakcije ionskog kalcija značajno (p<0,05) su se povećale tijekom laktacije. Tijekom laktacije sirni je gruš bio čvršći i imao veću sposobnost sinereze. Povećanjem omjera kazeina i mliječne masti u ovčjem mlijeku bitno (p<0,05) se povećala čvrstoća i sinereza sirnog gruša. Uslijed povećanja udjela mliječne masti u ovčjem mlijeku, bitno (p<0,01, p<0,05) se smanjila čvrstoća i sinereza sirnog gruša. Maseni udjel iona kalcija u ovčjem mlijeku bitno (p<0,05) je utjecao na čvrstoću, ali ne i na sinerezu sirnog gruša. Udjel kazeina, koncentracija uree kao te broj somatskih stanica u ovčjem mlijeku nisu utjecali na čvrstoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Koeficijenti korelacija između sastojaka mlijeka i čvrstoće i sinereze sirnog gruša bili su značajni (p<0,01, p<0,05), ali njihove vrijednosti nisu prelazile 0.35.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; laktacija; sinereza; čvrstoća gruša

Hrčak ID:

227297

URI

https://hrcak.srce.hr/227297

Datum izdavanja:

30.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.627 *