Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Enogastronomska prepoznatljivost Slavonije i Baranje

Vinka Čepo ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Tihana Sudarić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Jadranka Deže ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska
Jelena Kristić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 391 Kb

str. 59-68

preuzimanja: 988

citiraj


Sažetak

Anketno ispitivanje provedeno je s ciljem kako bi se istražilo što potencijalni posjetitelji i gosti turističkih seoskih obiteljskih gospodarstava očekuju u ponudi tradicionalne hrane, vina i autohtonih poljoprivredno-prehrambenim proizvoda Slavonije i Baranje. Istraživanje je provedeno on line anketom na uzorku od 340 ispitanika. Rezultati su pokazali da potrošači u velikoj mjeri prepoznaju i podržavaju gastronomiju, odnosno hranu koja je neophodan dio svakog putovanja, ali isto tako može biti motiv i atrakcija koja definira određenu lokaciju. Enogastronomija može biti pokretač razvoja multifunkcionalnog ruralnog prostora Slavonije i Baranje, kao i dodatan izvor prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je prilika za ekonomsko i socijalno jačanje ovog kompleksnog prostora.

Ključne riječi

enogastronomija; turistička seoska obiteljska gospodarstva; hrana; Slavonija i Baranja

Hrčak ID:

231057

URI

https://hrcak.srce.hr/231057

Datum izdavanja:

17.11.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.785 *