Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Srednjovjekovni antijudaizam i moderni antisemitizam scenarij poučavanja ili nastavna jedinica

IDA LJUBIĆ ; UGOSTITELJSKO-TURISTIČKO UČILIŠTE, ZAGREB


Puni tekst: hrvatski pdf 1.620 Kb

str. 23-40

preuzimanja: 391

citiraj


Sažetak

Nastavna jedinica nastala je kao rezultat online stručnog usavršavanja na platformi European Schoolnet Academy, odnosno u sklopu MOOC-a (Massive Open Online Course ili masovni otvoreni online tečaj) Europeana in your classroom: building 21st-century competences with digital cultural heritage (Europeana u vašoj učionici: razvijanje kompetencija za 21. stoljeće pomoću digitalne kulturne baštine). Navedeni online tečaj obuke održan je kroz pet tjedana od 14. siječnja 2019. godine.
Ciljevi MOOC-a Europeana in your classroom su razumijevanje važnosti uključivanja europske kulturne baštine u obrazovanje, ali i upoznavanje nastavnika sa bazom podataka Europeana Collections (Zbirka Europeana). Pomoću Europeana Collections i bogatih digitalnih zbirki koje ova baza podataka nudi, nastavnici su tijekom tečaja obuke izradili ''learning scenarios'' (scenarije poučavanja ili nastavne jedinice) na temu koju su sami izabrali.
Scenarij poučavanja Srednjovjekovni antijudaizam i moderni antisemitizam u originalu je napisan na engleskom jeziku, a objavljen je na mrežnoj stranici bloga Teaching with Europeana u listopadu 2019. godine . Preveden je i prilagođen za potrebe objavljivanja na hrvatskom jeziku.
Temu srednjovjekovnog antijudaizma izabrala sam zbog toga što zbirka Europeana nudi pristup brojnim zanimljivim izvorima, poput srednjovjekovnih kronika i ilustriranih rukopisa, kao i pregršt srednjovjekovnog slikovnog materijala koji učenicama i učenicima može poslužiti u svrhu povijesne interpretacije ili usporedbe. Nadalje, bogatstvo navedenih slikovnih izvora omogućuje učenicama i učenicima razvoj kronološkog razmišljanja i povezivanja, jer omogućuju zorni prikaz veza između srednjovjekovnog antijudaizma i suvremenog antisemitizma.

Ključne riječi

ntijudaizam; antisemitizam; Europeana Collections; online usavršavanje; nastava povijesti

Hrčak ID:

235885

URI

https://hrcak.srce.hr/235885

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 923 *