Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32862/k1.14.1.6

Capetownski iskaz o predanju – graditi Kristov mir u podijeljenom i slomljenom svijetu – biblijski pogled na pitanje naroda s posebnim osvrtom na hrvatski kontekst

David Kovačević ; Visoko evanđeosko teološko učilište, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 166 Kb

str. 97-111

preuzimanja: 486

citiraj


Sažetak

Ovaj članak osvrće se na pojam nacije iz biblijske perspektive analizirajući one naglaske koje ističe Capetownski iskaz o predanju, posebice u poglavlju „Graditi Kristov mir u podijeljenom i slomljenom svijetu“. Poseban osvrt bit će dan na temu nacije i nacionalizma u hrvatskom kontekstu. U prvome dijelu daje se uvod u tri temeljne teorije nacionalizma, u drugome dijelu analizira se svetopisamsko poimanje naroda. Nakon toga pozornost se usmjerava na dokument Capetownski iskaz o predanju i na tematiku izgradnje mira i pravde među narodima, a u zadnjem dijelu nudi se tumačenje odnosa naroda i nacionalizama u hrvatskom kontekstu iz rimokatoličke i evanđeoske perspektive.

Cilj i svrha članka je analizirati biblijske i teološke naglaske dokumenta po pitanju nacije, dovesti ih u interakciju s drugim dokumentima i teološkim glasovima, i razumjeti njihovu primjenu unutar hrvatskog konteksta sa svrhom doprinosa evanđeoskom pokretu u Hrvatskoj u njegovoj misiji naviještanja Evanđelja u hrvatskom kontekstu. U članku se zaključuje kako postoje biblijski temelji koji pozitivno vrednuju egzistenciju naroda. Njih treba promatrati pozitivno iz perspektive Božjega stvaralačkog čina, negativno kroz prihvaćanje stvarnosti pada koji je utjecao i na egzistenciju naroda, te pozitivno iz perspektive Božje eshatološke budućnosti gdje i narodi imaju svoje mjesto.

Ključne riječi

nacija; nacionalnost; pomirenje; pravda; politička moć

Hrčak ID:

237396

URI

https://hrcak.srce.hr/237396

Datum izdavanja:

27.4.2020.

Posjeta: 1.062 *