Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.81.5.3

KLIJAVOST SJEMENA I KVALITETA PRESADNICA PERŠINA (Petroselinum crispum Mill.) UZGOJENIH OD SJEMENA RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA

Nataša Romanjek Fajdetić ; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Božica Japundžić Palenikić ; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Branimir Vujčić ; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Josipa Kokotović ; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Brigita Popović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 952 Kb

str. 305-312

preuzimanja: 239

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 952 Kb

str. 305-312

preuzimanja: 266

citiraj


Sažetak

Proizvodnja peršina započinje odabirom kvalitetnog sjemena. S obzirom da je peršin kultura poznata po problematičnoj klijavosti, proizvođači bi prije sjetve svakako trebali provjeriti kvalitetu sjemena. Cilj rada bio je ispitivanje klijavosti sjemena i kvalitete presadnica peršina proizvedenih od sjemena četiri različita proizvođača. Sjemenke su posijane u supstrat Potgrond P namijenjen uzgoju presadnica povrća te su mjereni sljedeći parametri; klijavost sjemena, masa presadnica te ukupna dužina nadzemnog i korijenskog dijela. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji razlika u klijavosti i kvaliteti presadnica uzgojenih od sjemena različitih proizvođača.

Ključne riječi

peršin korijenaš i listaš; kvaliteta sjemena

Hrčak ID:

247038

URI

https://hrcak.srce.hr/247038

Datum izdavanja:

29.9.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.102 *