hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.6.2

Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova

Lidija Lenart   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9998-3371 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Nina Jager ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 475-483 preuzimanja: 167* citiraj
APA 6th Edition
Lenart, L., Moslavac, T. i Jager, N. (2020). Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (6.), 475-483. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2
MLA 8th Edition
Lenart, Lidija, et al. "Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., br. 6., 2020, str. 475-483. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Lenart, Lidija, Tihomir Moslavac i Nina Jager. "Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., br. 6. (2020): 475-483. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2
Harvard
Lenart, L., Moslavac, T., i Jager, N. (2020). 'Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(6.), str. 475-483. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2
Vancouver
Lenart L, Moslavac T, Jager N. Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 21.10.2021.];22.(6.):475-483. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2
IEEE
L. Lenart, T. Moslavac i N. Jager, "Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., br. 6., str. 475-483, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.6.2

Sažetak
Organski uzgojene biljke uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog svojih nutritivnih vrijednosti, odličnog okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, zanimljivo je da imaju vrlo veliki stupanj mikrobiološke čistoće. U ovom radu opisani su proizvodi organski uzgojenih uljarica s obzirom na njihovu nutritivnu i energetsku vrijednost te mikrobiološku ispravnost. Opisana su svojstva ulja i maslaca biljaka uljarica i orašastih plodova te njihovi nusproizvodi, koji se dobivaju postupkom hladnog prešanja. U radu su prikazani i rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti navedenih proizvoda te usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13, 115/18).

Ključne riječi
hladno prešana ulja, organski namazi, organski proteini, mikrobiološka ispravnost

Hrčak ID: 247368

URI
https://hrcak.srce.hr/247368

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 519 *