Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.6.2

Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova

Lidija Lenart orcid id orcid.org/0000-0002-9998-3371 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Nina Jager ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.558 Kb

str. 475-483

preuzimanja: 739

citiraj


Sažetak

Organski uzgojene biljke uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog svojih nutritivnih vrijednosti, odličnog okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, zanimljivo je da imaju vrlo veliki stupanj mikrobiološke čistoće. U ovom radu opisani su proizvodi organski uzgojenih uljarica s obzirom na njihovu nutritivnu i energetsku vrijednost te mikrobiološku ispravnost. Opisana su svojstva ulja i maslaca biljaka uljarica i orašastih plodova te njihovi nusproizvodi, koji se dobivaju postupkom hladnog prešanja. U radu su prikazani i rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti navedenih proizvoda te usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13, 115/18).

Ključne riječi

hladno prešana ulja, organski namazi, organski proteini, mikrobiološka ispravnost

Hrčak ID:

247368

URI

https://hrcak.srce.hr/247368

Datum izdavanja:

8.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.112 *

accessibility

closePristupačnostrefresh

Ako želite spremiti trajne postavke, kliknite Spremi, ako ne - vaše će se postavke poništiti kad zatvorite preglednik.