Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.6.1
Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G
Mario Jakobović
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Ivica Šnajder
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Tomislav Soldo
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Juraj Kovačević
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Jasna Del Vechio
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti postoji li utjecaj sorte lješnjaka na dobivenu količinu hladno prešanog ulja. Istraživanje je vršeno na tri različite sorte: Lambert, Rimski okrugli i Istarski duguljasti. Prešanje je izvedeno pužnom prešom u laboratoriju pri istim parametrima. Prešanjem jezgre lješnjaka dobiveno je ulje s krutim česticama mutnoće i pogača. Najgrublje čestice izdvojene su pretakanjem ulja neposredno nakon prešanja te je ulje ostavljeno da se taloži prirodnim putem 7 dana. Nakon završnih mjerenja rezultati su pokazali da postoje razlike u količini hladno prešanog ulja između ovih triju sorti.
Ključne riječi
lješnjak, hladno prešano ulje, sorte lješnjaka
Hrčak ID:
247372
URI
Datum izdavanja:
8.12.2020.
španjolski talijanski engleski njemački
Posjeta: 2.751 *