Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.6.1

Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G

Mario Jakobović ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Ivica Šnajder ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Tomislav Soldo ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Juraj Kovačević ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Jasna Del Vechio ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.539 Kb

str. 484-490

preuzimanja: 621

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je istražiti postoji li utjecaj sorte lješnjaka na dobivenu količinu hladno prešanog ulja. Istraživanje je vršeno na tri različite sorte: Lambert, Rimski okrugli i Istarski duguljasti. Prešanje je izvedeno pužnom prešom u laboratoriju pri istim parametrima. Prešanjem jezgre lješnjaka dobiveno je ulje s krutim česticama mutnoće i pogača. Najgrublje čestice izdvojene su pretakanjem ulja neposredno nakon prešanja te je ulje ostavljeno da se taloži prirodnim putem 7 dana. Nakon završnih mjerenja rezultati su pokazali da postoje razlike u količini hladno prešanog ulja između ovih triju sorti.

Ključne riječi

lješnjak, hladno prešano ulje, sorte lješnjaka

Hrčak ID:

247372

URI

https://hrcak.srce.hr/247372

Datum izdavanja:

8.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: španjolski talijanski engleski njemački

Posjeta: 2.751 *