Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Indeks uspješnosti razvoja ruralnog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji

Kristina Svržnjak orcid id orcid.org/0000-0002-0064-1735 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci, Republika Hrvatska
Ivana Hrg Matušin ; Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, 48260 Križevci, Republika Hrvatska
Sandra Kantar orcid id orcid.org/0000-0003-0992-0383 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci, Republika Hrvatska
Aleksandra Despotović ; Univerzitet Crne Gore- Biotehnički fakultet, Mihaila Lalića, 11 , 81000 Podgorica, Crna Gora


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 46-57

preuzimanja: 367

citiraj


Sažetak

Svaka županija nastoji različitim mjerama potaknuti razvoj svojih ruralnih područja, a u zadnje vrijeme jedna od gospodarskih djelatnosti koja se uspješno razvija u ruralnom području je zasigurno ruralni turizam. Također, nacionalne mjere za razvoj ruralnog turizma usmjerene su na komponentu održivosti što znači da bi na putu tog razvoja trebalo voditi računa o ravnomjernom korištenju svih raspoloživih prirodnih, društvenih i gospodarskih resursa. Postavlja se pitanje može li se izračunati koja je županija uspješnija u provođenju mjera za razvoj ruralnog turizma te koje bi se varijable trebale pratiti da bi se to moglo dokazati. Je li dovoljno pratiti samo broj registriranih objekata za ruralni turizam i broj postelja ili na uspješan razvoj ruralnog turizma imaju utjecaj i značajne manifestacije koje se odvijaju u nekoj županiji, zatim zaštićena prirodna baština, zaštićene biljne vrste i mnoge druge varijable.
Odgovor na ovo pitanje pokušava se dati kroz izračunavanje indeksa uspješnosti razvoja ruralnog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji te utvrditi je li analizirana županija u dosadašnjim poduzetnim mjerama za razvoj ruralnog turizma uspješnija u odnosu na druge županije u Republici Hrvatskoj. Kako bi se navedeni indeks mogao izračunati, trebalo je pronaći kvalitativne podatke koji su usporedivi na županijskoj i nacionalnoj razini. Kroz različite baze podataka pronađeno je 5 prirodnih, 6 društvenih i 25 gospodarskih varijabli usporedivih na razini Koprivničko-križevačke županije i Republike Hrvatske.
Dobiveni indeks 122,75 ukazuje da je Koprivničko-križevačka županija za 22,75 % uspješnija u provođenju mjera za razvoj ruralnog turizma u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj te da najveći utjecaj na to imaju prirodne i društvene varijable, što znači da bi se buduće razvojne mjere trebale usmjeriti na gospodarske varijable i sve druge kojima je indeks manji od 100.

Ključne riječi

ruralni turizam, indeks uspješnosti razvoja ruralnog turizma, mjere razvoja ruralnog turizma

Hrčak ID:

251625

URI

https://hrcak.srce.hr/251625

Datum izdavanja:

23.11.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.039 *