Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja
Meho Bašić
; Tehnološki fakultet, Sveučilište u Tuzli, BiH
Milica Vilušić
; Tehnološki fakultet, Sveučilište u Tuzli, BiH
Hava Mahmutović
; Udruženje Bosper, Tuzla, BiH
Emir Memić
; Landgold doo, Gračanica, BiH
Puni tekst: hrvatski pdf 505 Kb
str. 133-145
preuzimanja: 196
citiraj
APA 6th Edition
Bašić, M., Vilušić, M., Mahmutović, H. i Memić, E. (2021). Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (2.), 133-145. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
MLA 8th Edition
Bašić, Meho, et al. "Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 2., 2021, str. 133-145. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Bašić, Meho, Milica Vilušić, Hava Mahmutović i Emir Memić. "Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 2. (2021): 133-145. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
Harvard
Bašić, M., et al. (2021). 'Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(2.), str. 133-145. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
Vancouver
Bašić M, Vilušić M, Mahmutović H, Memić E. Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 22.11.2024.];23.(2.):133-145. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
IEEE
M. Bašić, M. Vilušić, H. Mahmutović i E. Memić, "Utjecaj lanenog ulja u hrani za nesilice na proizvodne karakteristike i masnokiselinski sastav konzumnih jaja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 2., str. 133-145, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.2.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 160 nesilica komercijalnog hibrida Isa brown s ciljem utvrđivanja utjecaja lanenog ulja na kvalitetu konzumnih jaja. Nesilice su raspoređene u četiri skupine (K0, K1, K2 i K3) te hranjene hranom koja je sadržavala 1,5 % sojinog ulja za kontrolnu K0, 1,5 % lanenog ulja za pokusnu skupinu K1, 3,0 % lanenog ulja za K2 i 4,5 % lanenog ulja za K3. Tijekom pokusa praćeni su parametri: tjelesna masa nesilica, proizvodnja jaja, postotak proizvodnje i masa jaja. S ciljem utvrđivanja kvalitete jaja dobivenih od različitih skupina nesilica iz pokusa, utvrđen je sadržaj masti i masnih kiselina uzoraka jaja. Statistički značajno (p<0,01; p<0,05) veći sadržaj masti u jajima utvrđen je kod pokusne skupine K1 u odnosu na kontrolnu skupinu K0 i pokusnu skupinu K3, dok u odnosu na K2 nije bilo statistički značajne razlike. Analizom masnih kiselina u jajima utvrđene su statistički značajne razlike (p<0,01; p<0,05) u sadržaju zasićenih, mononezasićenih, polinezasićenih ω-6 te polinezasićenih ω-3 masnih kiselina, kao i u omjeru ω-6/ω-3.
Ključne riječi
konzumna jaja; laneno ulje; masne kiseline; ω-6 masne kiseline; ω-3 masne kiseline
Hrčak ID:
254873
URI
https://hrcak.srce.hr/254873
Datum izdavanja:
27.3.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
engleski
njemački
španjolski
Posjeta: 1.779
*