Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću
Kristina Gvozdanović
orcid.org/0000-0002-1989-2630
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Goran Kušec
orcid.org/0000-0002-2900-4019
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ružica Lončarić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivona Djurkin Kušec
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Igor Kralik
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Jelena Kristić
orcid.org/0000-0003-4465-2900
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Sanja Jelić Milković
orcid.org/0000-0003-0505-6970
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Zoran Škrtić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 338 Kb
str. 411-419
preuzimanja: 186
citiraj
APA 6th Edition
Gvozdanović, K., Kušec, G., Lončarić, R., Djurkin Kušec, I., Kralik, I., Kristić, J., ... Kralik, Z. (2021). Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (5.), 411-419. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
MLA 8th Edition
Gvozdanović, Kristina, et al. "Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 5., 2021, str. 411-419. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Gvozdanović, Kristina, Goran Kušec, Ružica Lončarić, Ivona Djurkin Kušec, Igor Kralik, Jelena Kristić, Sanja Jelić Milković, Zoran Škrtić i Zlata Kralik. "Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 5. (2021): 411-419. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
Harvard
Gvozdanović, K., et al. (2021). 'Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(5.), str. 411-419. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
Vancouver
Gvozdanović K, Kušec G, Lončarić R, Djurkin Kušec I, Kralik I, Kristić J i sur. Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.12.2024.];23.(5.):411-419. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
IEEE
K. Gvozdanović, et al., "Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 5., str. 411-419, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.5.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati mišljenje mladih potrošača (studenata) o učestalosti kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaju zamrzavanja mesa na njegovu kakvoća. Prikupljanje podataka je provedeno metodom ankete gdje je kao instrument korišten anketni upitnik. Anketni upitnik sastojao se od 15 pitanja. Dio pitanja se odnosio na demografske pokazatelje, a dio na učestalost kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaj zamrzavanja na njegovu kakvoću. Istraživanje je provedeno na uzorku od 156 studenata preddiplomskih i diplomskih studija s tri sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U anketi su sudjelovali ispitanici u dobi od 18 do 25 godina, a prosječna dob ispitanika bila je 21 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 79 ih je bilo sa sela, dok je 77 bilo iz grada. Rezultati istraživanja pokazali su da mladi potrošači najčešće kupuju meso u supermarketima, i to prsa i batake sa zabatacima. Također, mladi ispitanici smatraju da zamrznuto meso nije sigurnije za upotrebu u odnosu na svježe te da zamrzavanje ima negativan utjecaj na kakvoću mesa. Nadalje, smatraju da zamrzavanje najviše utječe na promjenu mirisa i okusa mesa. Rezultati provedene ankete mogu poslužiti kao okvir za buduća istraživanja drugih grupa ispitanika (različite dobne skupine) o mišljenju da li zamrzavanje mesa ima utjecaj na njegovu kakvoću.
Ključne riječi
anketa; potrošač; kakvoća; pileće meso; zamrzavanje
Hrčak ID:
265017
URI
https://hrcak.srce.hr/265017
Datum izdavanja:
15.10.2021.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
engleski
njemački
talijanski
Posjeta: 1.779
*