Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TEMPERATURE I RELATIVNE VLAŽNOSTI ZRAKA NA POJAVU NEDOSTATKA KALCIJA U PLODU RAJČICE (Lycopersicon esculentum Mill.)

Nada Parađiković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Vinković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tihana Teklić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Razia Bilajac ; Poljoprivredna apoteka Bilajac, Gradačac, BIH
Maja Tolušić


Puni tekst: hrvatski pdf 167 Kb

str. 473-481

preuzimanja: 2.215

citiraj


Sažetak

Među značajne fiziološke poremećaje ubraja se vršna trulež ploda (BER) čiji je uzrok nedostatak kalcija. Pored niza faktora (transpiracija, visoka koncentracija NH4+, K+ i Mg2+ u mediju rasta, visoka pH vrijednost i dr.) koji indirektno uzrokuju pojavu BER-a, visoka temperatura i niska relativna vlažnost zraka mogu direktno utjecati na pojavu nedostatka kalcija u plodu rajčice. Ovo istraživanje je pokazalo kako temperatura u plasteniku iznad 280C i relativna vlažnost zraka niža od 65% pogoduje pojavi BER-a na plodovima rajčice. U ovom slučaju u fazi osme i devete etaže uzgoja bilo je oštećeno 65% plodova, a kod temperature od 33 do 380C i relativne vlažnosti zraka 56-60%, bilo je oštećeno i do 85% tehnološki zrelih plodova rajčice.
Može se zaključiti, da se unatoč adekvatnoj opskrbi tla i optimalnoj koncentraciji Ca u listu i stabljici, a u vrijeme visokih temperatura i niske relativne vlažnosti zraka, ipak pojavljuje nedostatak Ca u plodovima i rezultira pojavom BER-a.

Ključne riječi

BER; plastenik; rajčica; relativna vlažnost zraka; temperature

Hrčak ID:

26592

URI

https://hrcak.srce.hr/26592

Datum izdavanja:

31.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.460 *