Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.17971/ec.20.1.6

Nalaz invazivne vrste kukca Acanthoscelides pallidipennis (Motschulsky, 1874) u plodovima čivitnjače (Amorpha fruticosa L.)

Matej Šag orcid id orcid.org/0000-0003-2700-6018 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Tanja Žuna Pfeiffer ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Nikolina Bek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Marko Ožura ; Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Tihana Miloloža ; Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 555 Kb

str. 38-45

preuzimanja: 156

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 555 Kb

str. 38-45

preuzimanja: 83

citiraj


Sažetak

Plodovi čivitnjače (Amorpha fruticosa L.), invazivne biljne vrste, prikupljani su tijekom 2017. godine na području Pokupskog bazena i u Županji. Na plodovima žljezdastim mahunama uočeni su izletni otvori te je utvrđena prisutnost invazivne vrste kukca Acanthoscelides pallidipennis (Motschulsky, 1873). Ova je vrsta autohtona na području Sjeverne Amerike, a njezina rasprostranjenost usko je vezana uz staništa čivitnjače i puteve širenja ove invazivne biljne vrste. Na području Pokupskog bazena u prikupljenim su uzorcima zabilježene ukupno 554 infestirane mahune, dok su u Županji bile infestirane 434 mahune te nije utvrđena statistički značajna razlika između dvaju istraživanih područja. Rezultati ukazuju na to da je kukac A. pallidipennis raširen u sastojinama čivitnjače na obama područjima te da je potrebno pratiti potencijal njegova širenja kako bi se spriječila infestacija i drugih biljnih vrsta, posebice onih iz porodice Fabaceae koje učestalo napada.

Ključne riječi

invazivne vrste, Bruchidae, biološka kontrola, infestirane mahune

Hrčak ID:

269590

URI

https://hrcak.srce.hr/269590

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 744 *