Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZBORNIK ZA NARODNI ŽIVOT I OBIČAJE I RUKOPISNE ZBIRKE ARHIVA ODBORA ZA NARODNI ŽIVOT I OBIČAJE KAO IZVOR ZA PROUČAVANJE POVIJESTI ROMSKOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU HRVATSKE U RAZDOBLJU OD KRAJA XIX. STOLJEĆA DO 1941.

Danijel Vojak ; Bregana, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 626 Kb

str. 207-236

preuzimanja: 2.405

citiraj


Sažetak

Rad Odbora za narodni život i običaje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (prije: Jugoslavenske akademoje znanosti i umjetnosti) iznimno je vrijedan za proučavanje i romske manjine na području Hrvatske u razdoblju od kraja XIX. st. sve do danas. Skupljači građe, slijedeći Osnovu koju je napisao Antun Radić, bilježili su način na koji je domicilno stanovništvo percipiralo romsku manjinsku zajednicu. Jedan dio građe objavljen je u Zborniku za narodni život i običaje, dok je veći dio građe ostao neobjavljen i sačuvan u zbirkama Arhiva
Odbora za narodni život i običaje. Ovaj rad usmjeren je na istraživanje načina na koji je romsko stanovništvo percipirano u Zborniku, npr. percepcija romskog jezika i načina života, zanimanja i međusobnog odnosa između domicilnog i romskog stanovništva. Ovako je moguće, posrednim putem, istražiti položaj ove manjinske skupine u razdoblju od kraja XIX. st. pa do 1941. na prostoru Hrvatske.

Ključne riječi

Romi; Zbornik za narodni život i običaje; romska kultura i povijest

Hrčak ID:

27608

URI

https://hrcak.srce.hr/27608

Datum izdavanja:

20.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.518 *