Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.47960/2303-7431.26.2021.107
UTJECAJ EMOCIONALNIH STANJA NA PREHRAMBENE NAVIKE ADOLESCENATA
Zvonimir Parać
; III. gimnazija Osijek
Josipa Ursić
; Liga za prevenciju ovisnosti
Mia Grbavac
; Osnovna škola Strožanac
Mirela Grbić
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije
Željko Ključević
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije
Sažetak
Na prehrambene navike adolescenata bitno mogu utjecati različita emocionalna
stanja koja dovode do poremećaja u hranjenju, posebno među
mladima od 15 do 19 godina. Osnovni cilj ovoga istraživanja, provedena
na uzorku od 915 učenika splitskih srednjih škola, bio je ispitati povezanost
prehrambenih navika i emocionalnih stanja adolescenata, odnosno
ispitati učestalost potencijalno rizičnih ponašanja i stavova bitnih za razvoj
poremećaja hranjenja. Istraživanje je pokazalo povezanost određenih
emocionalnih stanja i prejedanja, i to u većoj mjeri kod učenica nego
kod učenika. Naime, emocije i emocionalna stanja za koje smo utvrdili
da su u većoj mjeri povezani s prejedanjem jesu: potištenost, tuga, stres,
samoća, ljutnja, dosada, pa čak i sreća. Kod sudionika istraživanja uočene
su različite emocionalne promjene, posebice negativna emocionalna
stanja. Podatci dobiveni u ovome istraživanju mogu biti polazište javnozdravstvenim
projektima zaštite i unaprjeđenja mentalnoga zdravlja
adolescenata u odgojno-obrazovnome sustavu, kao i projektima udruga
civilnoga društva.
Ključne riječi
emocije i hrana; emocionalno jedenje; prehrambene navike; adolescenti
Hrčak ID:
279962
URI
Datum izdavanja:
23.6.2022.
Posjeta: 1.812 *