Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.) (organizatora hrvatskog učiteljstva i reformatora hrvatskog školstva)

Snježana Dubovicki orcid id orcid.org/0000-0003-4770-3371 ; Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Emerik Munjiza ; profesor u miru


Puni tekst: hrvatski pdf 467 Kb

str. 325-351

preuzimanja: 380

citiraj


Sažetak

Dvjestota godišnjica rođenja Ivana Filipovića prilika je pa donekle i obveza da se u mirnijoj demokratskoj atmosferi revalorizira njegov doprinos u organiziranju hrvatskog učiteljstva i reformiranju hrvatskog školstva. Objektivna valorizacija neke javne osobe moguća je samo ako se vrednuje u vremenu i prostoru u kojemu je djelovala, a ogleda u doprinosu u odnosu na postojeće stanje. Uz relevantnu literaturu za pisanje ovog rada korištena je objavljena građa i izvori, što se posebno odnosi na privatnu korespondenciju Ivana Filipovića.
U ovoj studiji znatno je proširena spoznaja u doprinosu Ivana Filipovića na stručnom organiziranju hrvatskog učiteljstva. Istaknut je niz novih spoznaja u doprinosu Ivana Filipovića u vanjskoj i unutrašnjoj reformi hrvatskog školstva. Neosporno je utvrđeno da je ukupni doprinos Ivana Filipovića u javnom i školskom području takav da ga možemo bez ograničenja uvrstiti u velikane hrvatskog školstva 19. stoljeća.

Ključne riječi

Ivan Filipović; stručne i staleške učiteljske udruge; vanjska i unutrašnja reforma školstva i nastave

Hrčak ID:

287631

URI

https://hrcak.srce.hr/287631

Datum izdavanja:

15.12.2022.

Posjeta: 708 *