Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.25.1.3

Bioaktivni peptidi u pršutima

Nives Marušić Radovčić orcid id orcid.org/0000-0002-4238-0254 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Iva Jarnjak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 419 Kb

str. 44-54

preuzimanja: 248

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Peptidi i slobodne aminokiseline prirodno se stvaraju u pršutu kao posljedica intenzivne proteolize djelovanjem mišićnih peptidaza. Proteoliza rezultira stvaranjem velikih količina slobodnih aminokiselina i velikog broja peptida s različitim sekvencama i duljinama, neki od njih pokazuju relevantne bioaktivnosti poput inhibcije angiotenzin-1-konvertirajućeg enzima, antioksidativno djelovanje, antihipertenzivno, hipoglikemijsko ili protuupalno djelovanje. Ovaj rad daje pregled nedavnih otkrića koja pokazuju da pršut predstavlja dobar izvor prirodnih bioaktivnih peptida koji imaju potencijalnu korist za ljudsko zdravlje. Opisuju se sami bioaktivni peptidi, te njihova uloga i pozitivni učinci na zdravlje ljudskog organizama. Navedeno je koji se to bioaktivni peptidi nalaze u samom pršutu, koje su njihove funkcije i od kakvog su značaja. Bioaktivni peptidi imaju sposobnost smanjiti ili spriječiti oksidaciju lipida i proteina u pršutima što doprinosi boljoj kvaliteti proizvoda.

Ključne riječi

pršut; proteoliza; bioaktivni peptidi

Hrčak ID:

294900

URI

https://hrcak.srce.hr/294900

Datum izdavanja:

14.2.2023.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 692 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.