Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
Bioaktivni peptidi u pršutima
Nives Marušić Radovčić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Iva Jarnjak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Helga Medić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 419 Kb
str. 44-54
preuzimanja: 449
citiraj
APA 6th Edition
Marušić Radovčić, N., Jarnjak, I. i Medić, H. (2023). Bioaktivni peptidi u pršutima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (1.), 44-54. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
MLA 8th Edition
Marušić Radovčić, Nives, et al. "Bioaktivni peptidi u pršutima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., br. 1., 2023, str. 44-54. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3. Citirano 20.11.2024.
Chicago 17th Edition
Marušić Radovčić, Nives, Iva Jarnjak i Helga Medić. "Bioaktivni peptidi u pršutima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., br. 1. (2023): 44-54. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
Harvard
Marušić Radovčić, N., Jarnjak, I., i Medić, H. (2023). 'Bioaktivni peptidi u pršutima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(1.), str. 44-54. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
Vancouver
Marušić Radovčić N, Jarnjak I, Medić H. Bioaktivni peptidi u pršutima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [pristupljeno 20.11.2024.];25.(1.):44-54. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
IEEE
N. Marušić Radovčić, I. Jarnjak i H. Medić, "Bioaktivni peptidi u pršutima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., br. 1., str. 44-54, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.1.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Peptidi i slobodne aminokiseline prirodno se stvaraju u pršutu kao posljedica intenzivne proteolize djelovanjem mišićnih peptidaza. Proteoliza rezultira stvaranjem velikih količina slobodnih aminokiselina i velikog broja peptida s različitim sekvencama i duljinama, neki od njih pokazuju relevantne bioaktivnosti poput inhibcije angiotenzin-1-konvertirajućeg enzima, antioksidativno djelovanje, antihipertenzivno, hipoglikemijsko ili protuupalno djelovanje. Ovaj rad daje pregled nedavnih otkrića koja pokazuju da pršut predstavlja dobar izvor prirodnih bioaktivnih peptida koji imaju potencijalnu korist za ljudsko zdravlje. Opisuju se sami bioaktivni peptidi, te njihova uloga i pozitivni učinci na zdravlje ljudskog organizama. Navedeno je koji se to bioaktivni peptidi nalaze u samom pršutu, koje su njihove funkcije i od kakvog su značaja. Bioaktivni peptidi imaju sposobnost smanjiti ili spriječiti oksidaciju lipida i proteina u pršutima što doprinosi boljoj kvaliteti proizvoda.
Ključne riječi
pršut; proteoliza; bioaktivni peptidi
Hrčak ID:
294900
URI
https://hrcak.srce.hr/294900
Datum izdavanja:
14.2.2023.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.446
*