Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj
Jasmin Idonea Yeoman
Branko Bobetić
; Udruga Croatiastočar, Zagreb, Hrvatska
Noa Ram Cvitković
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Danijela Zec Gossain
; Sigurnost i osiguranje hrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
Denis Cvitković
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 440 Kb
str. 63-69
preuzimanja: 364
citiraj
APA 6th Edition
Idonea Yeoman, J., Bobetić, B., Ram Cvitković, N., Zec Gossain, D. i Cvitković, D. (2023). Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (1.), 63-69. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
MLA 8th Edition
Idonea Yeoman, Jasmin, et al. "Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., br. 1., 2023, str. 63-69. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1. Citirano 01.12.2024.
Chicago 17th Edition
Idonea Yeoman, Jasmin, Branko Bobetić, Noa Ram Cvitković, Danijela Zec Gossain i Denis Cvitković. "Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., br. 1. (2023): 63-69. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
Harvard
Idonea Yeoman, J., et al. (2023). 'Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(1.), str. 63-69. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
Vancouver
Idonea Yeoman J, Bobetić B, Ram Cvitković N, Zec Gossain D, Cvitković D. Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [pristupljeno 01.12.2024.];25.(1.):63-69. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
IEEE
J. Idonea Yeoman, B. Bobetić, N. Ram Cvitković, D. Zec Gossain i D. Cvitković, "Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., br. 1., str. 63-69, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.1.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
U novonastaloj gospodarskoj situaciji koja je proizašla iz ekonomskih učinaka pandemije bolesti COVID 19 i rata u Ukrajini te svjetske gospodarske krize od 2008. godine, samodostatnost nacionalnih gospodarstava u proizvodnji hrane postaje vrlo važna tema. Obzirom na izrazitu nestabilnost međunarodnih lanaca opskrbe, proizvodnja hrane postaje, osim ekonomskog, i važno političko pitanje. U strahu od moguće nove pandemije i eskalacije sukoba u Ukrajini vlade država u okruženju suočene su s izazovom brze prilagodbe s ciljem osiguranja prehrambene i energetske samodostatnosti, a time i društveno-političke stabilnosti svojih zemalja. Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa samo je jedan dio prehrambene samodostatnosti koja bitno utječe na zaposlenost stanovništva te posredno i na ekonomski položaj pripadnika veterinarske struke koji sudjeluju u toj proizvodnji. Ukupna potrošnja svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj (RH) bila je u razdoblju od 2012. do 2021. godine pokrivena domaćom proizvodnjom prosječno oko 65 %. To znači da je oko 35 % potrošene količine svinjskog mesa u RH porijeklom iz uvoza. Dostizanje samodostatnosti u proizvodnji svinjskog mesa u Hrvatskoj bilo bi moguće postići povećanjem svinjogojske proizvodnje za oko 50 %. Takvo povećanje predstavljalo bi značajan potencijal za zapošljavanje i mobilizaciju neiskorištenih prirodnih resursa te veliki izazov svim dionicima u proizvodnji i prodaji svinjskog mesa. Iskustva nekih EU zemalja poput Poljske i Mađarske pokazuju da je to moguće postići, a istraživanja sugeriraju da samodostatnost može stabilizirati domaću proizvodnju i zaštititi je od fluktuacija cijena na međunarodnom tržištu.
Ključne riječi
uzgoj svinja; bilanca; domaća proizvodnja; zapošljavanje mladih
Hrčak ID:
294901
URI
https://hrcak.srce.hr/294901
Datum izdavanja:
14.2.2023.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.476
*