Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.25.1.1

Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj

Jasmin Idonea Yeoman
Branko Bobetić ; Udruga Croatiastočar, Zagreb, Hrvatska
Noa Ram Cvitković ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Danijela Zec Gossain ; Sigurnost i osiguranje hrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
Denis Cvitković ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 440 Kb

str. 63-69

preuzimanja: 364

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

U novonastaloj gospodarskoj situaciji koja je proizašla iz ekonomskih učinaka pandemije bolesti COVID 19 i rata u Ukrajini te svjetske gospodarske krize od 2008. godine, samodostatnost nacionalnih gospodarstava u proizvodnji hrane postaje vrlo važna tema. Obzirom na izrazitu nestabilnost međunarodnih lanaca opskrbe, proizvodnja hrane postaje, osim ekonomskog, i važno političko pitanje. U strahu od moguće nove pandemije i eskalacije sukoba u Ukrajini vlade država u okruženju suočene su s izazovom brze prilagodbe s ciljem osiguranja prehrambene i energetske samodostatnosti, a time i društveno-političke stabilnosti svojih zemalja. Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa samo je jedan dio prehrambene samodostatnosti koja bitno utječe na zaposlenost stanovništva te posredno i na ekonomski položaj pripadnika veterinarske struke koji sudjeluju u toj proizvodnji. Ukupna potrošnja svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj (RH) bila je u razdoblju od 2012. do 2021. godine pokrivena domaćom proizvodnjom prosječno oko 65 %. To znači da je oko 35 % potrošene količine svinjskog mesa u RH porijeklom iz uvoza. Dostizanje samodostatnosti u proizvodnji svinjskog mesa u Hrvatskoj bilo bi moguće postići povećanjem svinjogojske proizvodnje za oko 50 %. Takvo povećanje predstavljalo bi značajan potencijal za zapošljavanje i mobilizaciju neiskorištenih prirodnih resursa te veliki izazov svim dionicima u proizvodnji i prodaji svinjskog mesa. Iskustva nekih EU zemalja poput Poljske i Mađarske pokazuju da je to moguće postići, a istraživanja sugeriraju da samodostatnost može stabilizirati domaću proizvodnju i zaštititi je od fluktuacija cijena na međunarodnom tržištu.

Ključne riječi

uzgoj svinja; bilanca; domaća proizvodnja; zapošljavanje mladih

Hrčak ID:

294901

URI

https://hrcak.srce.hr/294901

Datum izdavanja:

14.2.2023.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 1.476 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.