Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Poduzetnički projekti u funkciji obogaćenja turističko-ugostiteljske ponude Republike Hrvatske: izvedivost, isplativost i odabrane alternative

Mario Bogdanović orcid id orcid.org/0000-0003-3049-5342 ; Istarsko veleučilište - Universita Istriana di scienze applicate, Pula - Pola, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 159-171

preuzimanja: 291

citiraj


Sažetak

Porast turističkog prihoda ovisi o strukturi turističke ponude s izraženijim udjelom složenijeg/kvalitetnijeg turističkog proizvoda čime se privlače dohodovniji turisti. Polazeći od teze da se složeniji turistički proizvod suštinski ne može postići bez hotela, a da je u turističkoj ponudi RH smanjen njihov udio u odnosu na EU (22,4% prema 56,3%), da dominira turizam niže razine složenosti (kućna radinost) u odnosu na EU (52,7% prema 25,3% ), od strateške je važnosti povećati složenost turističkog proizvoda RH. Stoga se detaljnije predočava generički projekt izvedivosti i isplativosti hotela srednje kategorije i veličine. U istom kontekstu predočavaju se dva složenija turistička proizvoda za više dohodovne skupine te dva alternativna prijedloga obogaćenja okolišne ponude. Za pripremu i realizaciju složenijih razvojnih turističko-ugostiteljskih rješenja uočava se potreba
osposobljenih ljudskih resursa kako na području pripreme poduzetničkih planova/studija izvedivosti, a tako i osposobljenosti projektnih menadžera za njihovu operativnu provedbu.

Ključne riječi

obogaćenje turističko-ugostiteljske ponude; poduzetništvo u turizmu; projektni menadžment u turizmu; izvedivost i isplativost projekata u turizmu; strategija razvoja u turizmu

Hrčak ID:

309545

URI

https://hrcak.srce.hr/309545

Datum izdavanja:

1.10.2023.

Posjeta: 586 *